Wpis z mikrobloga

#programowanie #cpp #naukaprogramowania

Chce przechowywać tablicę dwuwymiarową o nieznanym rozmiarze (raz ma być 2x2 raz 3x3) w pewnej klasie i w funkcji main() dopiero podać jej rozmiar. Da się tak? Inicjalizacja w konstruktorze nie daje rady.
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Domas3: Ja się nie znam, ale tak na chłopski rozum to zapisz sobie m - liczbę wierszy, n - liczbę kolumn, a dane daj do wektora o długości m x n. Tak w ogóle to nie ma takiej gotowej klasy Matrix gdzieś w standardowej bibliotece albo w Boost? Już nie pamiętam, bo C++ ostatnio widziałem parę lat temu.
  • Odpowiedz
@Domas3: czyli zawsze będzie kwadratowa? bo podajesz tylko jedną liczbę jako dimension, sam piszesz czy to skądś odgórnie nadane? co potem robisz z tym?
  • Odpowiedz
@Domas3: Nie pisałem w C++ z 10 lat już więc jestem mocno nieaktualny, ale myśle, że w Twoim IDE powinno być coś takiego jak opcja "evaluate expression" kiedy jesteś zapięty debuggerem na jakimś breakpioncie - wtedy mógłbyś wywołać tablica[x][y] i powinno Ci pokazać wartość dla danego x i y co tam siedzi. Jak coś to googlaj i to po angielsku - szukanie jakichś przydatnych informacji na temat programowania w polskim
  • Odpowiedz
@hellah: nie wiem czemu wszyscy poczatkujacy programisci upieraja sie zeby miec tablice tablic... Macie wtedy te obszary porozrzucane po pamieci i nie trafiacie w cache procesora... Jak juz koniecznie potrzebujecie operatorow [x][y] to sobie je napiszcie w jakiejs klasie, ale operujcie na jednym obszarze pamieci.
  • Odpowiedz