Wpis z mikrobloga

@Skellsen: co kto lubi. Ciężko jednak *BSD nadążyć za rozwojem kernela linuksa (i supportowanej bazie urządzeń). Używam linuksa 17 lat (w tym debianowatych jakies 13) i po prostu z lenistwa nie chce mi się uczyć czegoś innego (tym bardziej że linuksa po prostu używam, nie mam sie za jakiegoś powerusera)
  • Odpowiedz
@robekk1978: Nie musiałbyś się nic uczyć, z punktu widzenia usera jest to samo. Sterowniki przynajmniej siecowe bo to sieciowy system ma, gorzej z obsługą usb, trzeba mieć linuxa jako drugi system i wspólny folder. Do tego 3 firewalle IPFW IPfilter i PF, Jaile i mnóstwo gadżetów ;p
  • Odpowiedz
@Skellsen: "mulą" - profesjonalna terminologia :) Generalnie jeszcze 10 lat temu bez problemu znalazłeś usługi serwerowe stawiane na *BSD obecnie coś nie bałdzo. Wszedzie stawiają mulącego linuksa...
  • Odpowiedz
@robekk1978: Zastosowania serwerowe to nie dla mnie ma to na laptopie. Poza tym jest supportowany przez Sony które se go wzięło do PS4 Apple które ma z tego IPFW i inne pomniejsze firmy które zlecają naprawę jakiś komponentów które im mogą być potrzebne.
  • Odpowiedz
@robekk1978: No, nazywa się to PowerD oczywiście można konfigurować również Cstate od intela i grafikę Xy i inne. Lub wyłączyć oszczędzanie energii, ale ja mam ustawione osobiście adptive na zasilaczu i nie narzekam na brak mocy. Na baterii można go odciąć przy xxxMhz na rdzeniu. Ale na baterii korzystam z linuxa ze względu na problemy z systemami plików i przez to z montowanie partycji.
  • Odpowiedz
@wytrzzeszcz: Mam ruter, ale i tak na początku trzeba by było jakiś kontroler odpowiedzialny za przełączanie napięcia na poczególne silniki i testować na diodach LED i ethernecie a potem się zastanowić jak to upakować w ruter
  • Odpowiedz
@wytrzzeszcz: Nie ruter tylko AP, WL-5460AP Ma dwa wyjscia ethernet jedno by slużyło do sterowania a drugi do przesłania obrazu, 2 mega spokojnie wystarczy, nie trzeba tam systemu operacyjnego do wykonywani natywnych operacji przesyłania danych w trybie rzeczywistym, tylko wyklepać to w assemblerze
  • Odpowiedz