Wpis z mikrobloga

@robekk1978: Ja od dawna chce wykorzystać ruter do sterowania pojazdem. W sensie, że ruter na żywo wysyła obraz z kamry przez WiFi do komputera, oraz odbiera sygnały i przekazuje je bezpośrednio eternetem na układy wykonawcze. Jest to realne?
  • Odpowiedz
@Skellsen: no jak router to oczywiscie, bo masz normalne distro OpenWRT, zatem jesli chipset zgodny z tym i sobie potrafisz napisać sterowniki bo na pewno wszystkich nie bedzie to tak. Ja onegdaj cuda robiłem przy pomocy gpio na DIR-300 (stareeeńki Dlink ale zgodny z openwrt w starszej wersji)
  • Odpowiedz
@robekk1978: OpenWTR nie wejdzie przez pamięć i ramy.

Jak układ serowmechaniczny wykonuje polecenie np zaświeć żarówkę?

mam np ukłąd gdzie na stałe podpięte jest zasilanie, jak wygląda polecenie które przełączy mi to zasilanie na określoną nóżkę kontrolera? Leci ciąg bajtów cały czas czy leci jeden rozkaz który przełącza tryb i potem drugi który wyłacza?
  • Odpowiedz
@robekk1978: To bedzie tak, ze rozkaz przełącza stany i daje napięcie na nóżkę do póki tego nie wyłącze, jak to polecenie teraz zakodować na kompie, żeby móc je wysłać po protokole w ten sposób aby można było to podłączyć pod mikrokontroler? Zrobić to póki co pod eternetem.

Albo inaczej, jak wysłać na wyjście eternetu instrukcję zrozumiałą bezpośrednio dla jakiegoś kontrolera?
  • Odpowiedz
@Skellsen: ??? a co ja gugle? trzeba szukać, na talerzu nie dostaniesz. Jak nie działa openwrt to chociażby miał 2gb ram to i tak g---o nie router.
Przykładowe podanie stanu niskiego na port gpio (czyli wyłączenie diody, przekaźnika czy cokolwiek tam sobie chcesz) wygląda tak: echo 0 > /sys/class/gpio/gpio8/value
  • Odpowiedz
@robekk1978: A jest możliwe wysłanie rozkazu przez eternet jak przez port szeregowy za pomocą konsoli? po prostu "w powietrze" bez komunikacji zwrotnej? Musiałbym mieć jakiś emulator napisany czy coś? Zrobiłbym to na żarówkach i eternecie a potem wpakowałbym to w ruter.
  • Odpowiedz