Mam takie pytanie dotyczące tego czy przyjąć lub nie ofertę pracy.
Więc pracuję sobie od półtora roku w firmie ~50 osób w Newport w Walii. Zaczynałem jako Junior dev, po 2 miesiącach zostałem normalnym devem, co wiązało się podwyżką - z 18k na 22k.
Po 4 miesiącach dostałem następną podwyżkę - £22k -> £28k.
I jak na razie do dzisiaj mam tę pensję (£28k), jestem zwykłym devem, nie mam żadnej pozycji lead, ani manager. Po prostu sobie piszę kod.
Team jest bardzo fajny, czuję się w nim bardzo dobrze.
Jak się rekrutowałem do firmy w której pracuję, to wysłałem swoje CV na strony typu indeed, reed itd. Rekruterzy pewnie sobie pozapisywali mnie w ich bazach danych i praktycznie codziennie/ co 2 dni dostaję od nich oferty, telefony itd.
Cały czas to ignorowałem, ale ostatnio odebrałem telefon, bardziej z ciekawości.
Zaproponowano mi pracę w mniejszej firmie (4 osobowy Dev team tam jest) ja miałbym być na stanowisku senior developer i miałbym być leadem w teamie.
Nigdy nie byłem na takiej pozycji oczywiście.
Powiedziałem szczerze jak to wygląda - kazali mi zrobić zadanie. Zrobiłem - powiedziałem w jakim czasie itd, firma była zachwycona i chcą mnie zatrudnić.
Kasa £35k + premie, ma być to £40k rocznie razem z premią roczną.
Tylko tak, mam 23 lata, obawiam się, że team niezbyt chętnie słuchałby mnie, z samego tylko względu wieku.
Jak myślicie, przyjmowac taką rolę w tym momencie?
Proszę o jakieś porady.
Nie będę oczywiście decydował na podstawie tego co mówią ludzie z wykopu, ale cenię opinię ludzi tutaj przesiadujących,
@tomek_wcale_nie_tomek: jak będziesz dobrą etykę w biznesie zachowywał to posłuchają. Zresztą nie muszą cię słuchać, mają robić dobrą robotę, to wystarczy.
@tomek_wcale_nie_tomek: nie wiem czy w Walii takie smieszne pieniadze czy o co chodzi, ja jak jakims czasem dostane oferte na senior dev (nie programuje wiec oferty z przypadku) to kwoty od 70k +
35k to jako support mozna miec, w czym programujesz ?
@Bandian: Jako support 35k? no proszę Cię :) może w londynie. Kumpel pracuje w cardiff w corpo (british gas) i ma 24k na pozycji leada teamu supportowego :D
@tomek_wcale_nie_tomek: Oczywiście, że przyjmuj. Wiekiem się nie przejmuj, liczy się Twoje doświadczenie, a jak już poznasz ekipę i okaże się spoko to możesz ich podrażnić i nie mówić ile masz lat :) Ja tak zrobiłem jak uczyłem w uk na uniwersytecie w wieku 23 lat, gdzie sporo moich studentów było starszych ode mnie. Dopiero pod koniec kursu im powiedziałem ile mam.
@tomek_wcale_nie_tomek: no bo mowisz ze Twoj kumpel ma 24k jako lead, wiec albo slabo negocjuje albo nie zna rynku, tak samo ja Ci mowie ze 35k to bardzo malo jak za SENIOR DEV mysle ze mocno ponizej przecietnej nawet w Walii ale nie bede za Ciebie szukal ogloszen
@tomek_wcale_nie_tomek: Zarabiasz tyle na ile sie cenisz, zawsze znajdzie sie ktos kto zarobi 2-3-4-5-6-7x tyle co ty i bedzie ci mowil ze zarabiasz za malo bo on ma wiecej.
Co do samej propozycji, zbadaj co to za firma, czym sie zajmuje, oferowanie osobie z poltora rocznym doswiadczeniem pozycji leada jest wg mnie zlym sygnalem ktory moze oznaczac ze cos jest nie tak z ta firma badz kadra ktora tam pracuje.
Gratuluję mózgu osobie w zakładzie karnym która zdecydowała się wypuścić mojego ojczyma recydywistę na święta. Tak skończyła się jego wizyta... #zalesie #zk
Mam takie pytanie dotyczące tego czy przyjąć lub nie ofertę pracy.
Więc pracuję sobie od półtora roku w firmie ~50 osób w Newport w Walii.
Zaczynałem jako Junior dev, po 2 miesiącach zostałem normalnym devem, co wiązało się podwyżką - z 18k na 22k.
Po 4 miesiącach dostałem następną podwyżkę - £22k -> £28k.
I jak na razie do dzisiaj mam tę pensję (£28k), jestem zwykłym devem, nie mam żadnej pozycji lead, ani manager. Po prostu sobie piszę kod.
Team jest bardzo fajny, czuję się w nim bardzo dobrze.
Jak się rekrutowałem do firmy w której pracuję, to wysłałem swoje CV na strony typu indeed, reed itd.
Rekruterzy pewnie sobie pozapisywali mnie w ich bazach danych i praktycznie codziennie/ co 2 dni dostaję od nich oferty, telefony itd.
Cały czas to ignorowałem, ale ostatnio odebrałem telefon, bardziej z ciekawości.
Zaproponowano mi pracę w mniejszej firmie (4 osobowy Dev team tam jest) ja miałbym być na stanowisku senior developer i miałbym być leadem w teamie.
Nigdy nie byłem na takiej pozycji oczywiście.
Powiedziałem szczerze jak to wygląda - kazali mi zrobić zadanie.
Zrobiłem - powiedziałem w jakim czasie itd, firma była zachwycona i chcą mnie zatrudnić.
Kasa £35k + premie, ma być to £40k rocznie razem z premią roczną.
Tylko tak, mam 23 lata, obawiam się, że team niezbyt chętnie słuchałby mnie, z samego tylko względu wieku.
Jak myślicie, przyjmowac taką rolę w tym momencie?
Proszę o jakieś porady.
Nie będę oczywiście decydował na podstawie tego co mówią ludzie z wykopu, ale cenię opinię ludzi tutaj przesiadujących,
@marianbaczal ufam tobie.
Zresztą nie muszą cię słuchać, mają robić dobrą robotę, to wystarczy.
35k to jako support mozna miec, w czym programujesz ?
W cardiff (stolica) średnia pensja to około 22k...
Komentarz usunięty przez autora
Zobacz sobie pensje :P
zobacz na link http://www.indeed.co.uk/Software-Engineer-jobs-in-Cardiff
http://jobshark.co.uk/gb/en/search-jobs-in-Kent,-United-Kingdom/SUPPORT-ENGINEER-WINDOWS-SERVER-EXCHANGE-CISCO-TROUBLESHOOTING-SERVER-SUPPORT-99A98AF03410948E/
tu troche lepszy (wiekszy skill)
Bo wiem, że jestem doceniany w obecnej, więc mógłbym poprosić o podwyżkę... eh sam nie wiem
masz cardiff zwykla 2ga linia 30k
http://jobshark.co.uk/gb/en/search-jobs-in-Cardiff,-South-Glamorgan,-United-Kingdom/2ND-LINE-SUPPORT-ENGINEER-WINDOWS-LINUX-UNIX-OS-FB78789F9690C1F1/
Dalej sie nie produkuje, bo widze nie ma sensu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja programuję, raczej ie będę składał CV na pozycję supportu?
Ja pytam o konkretną propozycję i opisałem pewien kontekst.
Sorry, że pokazuje to, że nie każdy developer zarabia 50k+... ale tak jest, nie wszyscy pracują w top 10% zarobków danej dziedziny :)
Co ja mam tu tłumaczyć - nie wiem
Zarabiasz tyle na ile sie cenisz, zawsze znajdzie sie ktos kto zarobi 2-3-4-5-6-7x tyle co ty i bedzie ci mowil ze zarabiasz za malo bo on ma wiecej.
Co do samej propozycji, zbadaj co to za firma, czym sie zajmuje, oferowanie osobie z poltora rocznym doswiadczeniem pozycji leada jest wg mnie zlym sygnalem ktory moze oznaczac ze cos jest nie tak z ta firma badz kadra ktora tam pracuje.