Wpis z mikrobloga

#pracbaza #kariera #uk #zagranico #programowanie - bo jednak praca polega na programowaniu.

Mam takie pytanie dotyczące tego czy przyjąć lub nie ofertę pracy.

Więc pracuję sobie od półtora roku w firmie ~50 osób w Newport w Walii.
Zaczynałem jako Junior dev, po 2 miesiącach zostałem normalnym devem, co wiązało się podwyżką - z 18k na 22k.

Po 4 miesiącach dostałem następną podwyżkę - £22k -> £28k.

I jak na razie do dzisiaj mam tę pensję (£28k), jestem zwykłym devem, nie mam żadnej pozycji lead, ani manager. Po prostu sobie piszę kod.

Team jest bardzo fajny, czuję się w nim bardzo dobrze.

Jak się rekrutowałem do firmy w której pracuję, to wysłałem swoje CV na strony typu indeed, reed itd.
Rekruterzy pewnie sobie pozapisywali mnie w ich bazach danych i praktycznie codziennie/ co 2 dni dostaję od nich oferty, telefony itd.

Cały czas to ignorowałem, ale ostatnio odebrałem telefon, bardziej z ciekawości.

Zaproponowano mi pracę w mniejszej firmie (4 osobowy Dev team tam jest) ja miałbym być na stanowisku senior developer i miałbym być leadem w teamie.

Nigdy nie byłem na takiej pozycji oczywiście.

Powiedziałem szczerze jak to wygląda - kazali mi zrobić zadanie.
Zrobiłem - powiedziałem w jakim czasie itd, firma była zachwycona i chcą mnie zatrudnić.

Kasa £35k + premie, ma być to £40k rocznie razem z premią roczną.

Tylko tak, mam 23 lata, obawiam się, że team niezbyt chętnie słuchałby mnie, z samego tylko względu wieku.

Jak myślicie, przyjmowac taką rolę w tym momencie?

Proszę o jakieś porady.

Nie będę oczywiście decydował na podstawie tego co mówią ludzie z wykopu, ale cenię opinię ludzi tutaj przesiadujących,

@marianbaczal ufam tobie.
  • 93
@CebulowaKochanka: 22k zarabiałem dosłownie przez chwilę..
Jest to ~1500 na rękę.

W Polsce to ile?

W newport/cardiff za okolo 650-700 funtow masz mieszkanie 1 bedroom w centrum. Zostaje Ci 800 funtow.

Spokojnie sobie przeżyjesz miesiąc, coś tam minimalnie odłożysz.

Ale nie za dużo.

Sytuacja zmienia się jak masz partnera zarabiającego tyle samo.
Wtedy już wygląda to dużo lepiej.
@tomek_wcale_nie_tomek: Masz na myśli, że zmniejsza to Twoją wiarygodność, bo po 1.5 roku byś zmieniał pracę? Ja w ciągu roku tutaj miałem 5 różnych prac, w tym 3 w zawodzie. Jak jesteś młody to możesz często zmieniać robotę, bo szukasz wtedy dla siebie odpowiedniego miejsca a pracodawca też nie patrzy wtedy na to źle, tylko że się rozwijasz, jesteś adaptable, flexible i cały ten korpo żargon. A jeśli jak mowiłeś pociąga
@lerner: pomijam nieznajomość jakikolwiek wzorców projektowych i standardów. Brak ciekawości świata, nie poszukiwanie rozwiązań na własną rękę. Nie kwestionuja bezsensownych wymagań. Jak im powiesz żeby zaimplementowali metodę do dzielenia przez 0 to tego nie zakwestionuja. Przyjmą na klatę najbardziej idiotyczne wymaganie biznesowe nie odnosząc do rzeczywistości.
Jeśli ktoś nie pracował dajmy na to z JavaScript to powie ze on tego nigdy nie robił i nawet nie zmieni nazwy zmiennej, musisz iść
@tomek_wcale_nie_tomek: Stary, ja jak dostałem pracę na uniwersytecie to nie miałem pojęcia o tym jak się uczy w takim miejscu, ale stwierdziłem, że w tak młodym wieku drugiej takiej szansy mogę nie dostać. Odbieram wrażenie, że trochę już osiadłeś w obecnej pracy i Ci tam wygodnie i boisz się zmiany. Ja zawsze patrzę pod kątem nowego doświadczenia i mimo że się też boję to się podejmuję.
@tomek_wcale_nie_tomek: Najpierw pogadaj z szefem a potem odrzucaj :) Jak Ci nie pójdzie rozmowa z szefem to przynajmniej będziesz miał gdzie iść. Pamiętaj że musisz być na tyle delikatny żeby nie wyglądało że kogoś szantażujesz ale też szczery, że pojawiają Ci się nowe opportunities ale nie chciałbyś ich zostawiać bo pracuje Ci się dobrze, therefore chciałeś kindly zapytać jak Twój career path będzie wyglądał i czego możesz oczekiwać w upcoming future.
@dob3k: Postanowilem odrzucic te ofertę, na razie jest mi ok w firmie gdzie pracuje. Cały czas się rozwijam (po pracy na własną rękę).

Jak mi wybije 2 lata w obecnej firmie, najpierw pojde po konkretną podwyżkę, jak nie będę zadowolony to się zacznę rozglądać za czymś ciekawszym.
@tomek_wcale_nie_tomek:
Ja bym nie odrzucal. Napewno w cv by senior dev swietnie wygladalo przy ubieganiu sie o ta pozycje gdzies indziej kiedys. Po prostu negocjuj warunki. Powiedz ze jestes zainteresowany bardzo ta posadą ale w obecnej firmie jak uslyszeli ze chcesz odejsc to Ci dali podwyzke i teraz jestes na rozdrozu a £45k napewno by wplynelo na Twoja decyzje.

Tylko tak, mam 23 lata, obawiam się, że team niezbyt chętnie słuchałby mnie, z samego tylko względu wieku.

@tomek_wcale_nie_tomek: Są osoby (np. takie jak ja), które absolutnie nie nadają się do zarządzania czasem innym niż tylko swoim. Trzeba mieć pewne cechy charakteru do takiej roli. Jeżeli będziesz team leaderem #!$%@?, nie czujesz w jaki sposób miałbyś być liderem dla innych, to odpuść i poszukaj pracy na niezarządczym stanowisku.
@dob3k: Nie do końca. Zalecam ostrożność jeśli chodzi o mówienie w firmie do której aplikujesz na jakim wynagrodzeniu jesteś (w sensie nie polecam kłamać). Raz, wyjdzie to na P45, dwa przy referencjach. Jeden z moich podwładnych odszedł, oczywiście przyszedł list z pytaniem o referencje - mocno się zdzwiłem, gdy mi HR powiedział, że muszę podać na jakim był wynagrodzeniu. Mówię, jak to?! przecież to nasza sprawa ile płacimy naszym pracownikom. Nie,
@PieknyJanusz: ej no przeciez to napisalem cumplu. Zeby powiedzial ze mu obecna firma zaproponowala podwyzke jak uslyszeli ze chce odejsc i teraz jest na rozdrozu inie wie cozrobic. Zostac czy przejsc do nich. W ramach blefu oczywiscie i zobaczyc co zrobia. A tak naprawde to obecnemu pracodawcy faktycznie dalbym szanse zatrzymania mnie i bym go poinformowal ze dostalem propozycje od innej firmy na stanowisko senior deva i tez zobaczyl co powiedza.