Wpis z mikrobloga

@nt22: @lucek091: to jak w takim razie robicie ciasto? woda, drozdze, maka, sol, cukier i oliwa to skladniki jakich uzywaja pizzerie, czasem dodaje troche piwa ewentualnie zamiast czesci wody
  • Odpowiedz
@tr00ci0: Mąka typu 550.

Ciasto: mąka, woda zimna, sól, drożdże suche, oliwa.

Przepis: Mieszam mąkę z wodą, odstawiam na godzinę. Potem dodaję drożdże, oliwę i sól. Ciasto wyrabiam około 15-20 minut. Wyrobione ciasto wkładam do miski, a miskę owijam folią. Całość wkładam do lodówki na 2-3 dni. Wyjmuje je na 2 godziny przed pieczeniem pizzy. To wszystko( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@tr00ci0: tylko drogi ten szajs ( ͡° ͜ʖ ͡°) 4zł za kg tej 00, semolina też podobny koszt. Jeszcze widziałem gdzieś przepis z mąki 750 (chlebowa) + dodatek semoliny i jeszcze z samej semoliny (nie wiem czy przypadkiem nie jadłem w pizzerii właśnie z samej semoliny, jak tak to najlepsze ciasto jakie w życiu jadłem ( ͡° ͜ʖ ͡°) Będę testował w
  • Odpowiedz