@Bsx88: Bzdura. Szwajcaria była zawsze krajem neutralnym i czerpała profity z wszystkich wojen. USA zbiły ogromny kapitał na obu wojnach nie ponosząc większych strat. Przed pierwszą wojną światową USA było zadłużone po uszy w Uk. Po wojnie i podczas drugiej wojny światowej zarówno Francja jak i UK były zadłużone po uszy właśnie w USA. Wtedy też stali się światowym mocarstwem. Przemysł został niesamowicie rozbudowany aby zapewnić dostawy w ramach Land
@ediz4: Czytałem kompletne brednie i kompromitacje. Co jeden tłumaczy to większa żenada. Najlepszy był ten amerykański libertarianin z youtube'a który dowiódł że mimo ultrawysokich podatków w Szwecji, dużo dalej idących regulacji niż w USA to tam jest uwaga "więcej wolności gospodarczej", po czym stwierdził że USA jest i tak bogatsze. Bezradność kucostwa, w starciu z faktami jest porażająca. Polecam debatę Czy podatki to kradzież z udziałem Szumlewicza, gdzie Szumi po
Najlepszy był ten amerykański libertarianin z youtube'a który dowiódł że mimo ultrawysokich podatków w Szwecji, dużo dalej idących regulacji niż w USA to tam jest uwaga "więcej wolności gospodarczej", po czym stwierdził że USA jest i tak bogatsze.
@Bsx88: bo miary wolności są różne, co Cię dziwi w tej wypowiedzi ? Że uśrednione warunki w Szwecji są lepsze niż w USA ?
@yasio3: To mnie dziwi, że się sam zaorał (chociaż to typowe dla libertarianów), najpierw stwierdził że Szwecja nie jest biedna mimo gigantycznych podatków i regulacji, bo mimo tego jest tam nawet więcej wolności gospodarczej niż w USA, po czym stwierdził, że tak w ogóle to w USA jest wyższy poziom życia. Czyli wniosek mniej wolności gospodarczej=wyższy poziom życia.
Oczywiście jego brednie też nie uwzględniały gigantycznych złóż surowców w USA, czy
To mnie dziwi, że się sam zaorał (chociaż to typowe dla libertarianów), najpierw stwierdził że Szwecja nie jest biedna mimo gigantycznych podatków i regulacji, bo mimo tego jest tam nawet więcej wolności gospodarczej niż w USA, po czym stwierdził, że tak w ogóle to w USA jest wyższy poziom życia. Czyli wniosek mniej wolności gospodarczej=wyższy poziom życia.
@Bsx88: Nie znam kontekstu wypowiedzi, ale np Grecy są zamożniejsi od Polaków, my
Jak to nikt nie zna? Nikt nie dopuści do władzy komunistów i nikt nie dopuści do władzy akapowców.
Podaj współczesny przykład stosowania na żywym organizmie skrajnego libertarianizmu lub lewicowości. 1szego nie znajdziesz, a drugie ma jakieś elementy typu Francja wycofująca się z 75% podatku.
@yasio3: Nie są PKB na osobę (PPP) w Polsce to 26,300$, a w Grecji 25 800$ przy czym te dane są z początku 2015, a Polska rozwijała się w tempie 3,5%; podczas gdy Grecja w tempie <1%. Do tego można dodać 25% bezrobocie w Grecji.
@Bsx88: pkb to nie zamożność, litości, nie ma z tym nic wspólnego. jak grecy w tym roku będą mieć pkb = 0, a nasze skoczy o 10% to dalej nie wzbogacimy się na tyle, żeby przegonić greków, mimo, że oni przez rok będą konsumować majątki, to i tak będą bogatsi.
Średnio na osobę Grek ma 2,07x tego co Polak. Jego aktywa są więcej warte. Mają dużo kasy w bilonie, szczególnie
@yasio3: Zresztą, pamiętaj że tam nieruchomości, wszystko jest dużo droższe, więc mogą mieć 4-razy mniejszy dom niż w Polsce, a jego wartość może być i tak porównywalna albo wyższa.
@Bsx88: a co mam mierzyć? mnie interesuje co mi zostaje, a nie ile produktu rośnie. Założmy, że PKB rośnie o 20%, ale wszystkie koszty o 22%. Wyprodukowałeś, liczby większe, krąży dużo więcej kasy, ale nagle orientujesz się, że to nie przekłada się na Twoją wypłatę, a nawet dostajesz mniej niż przed rokiem. W ten sposób biedny kraj może osiągnąć PKB Szwajcarii jak będzie źle zarządzany.
Zresztą, pamiętaj że tam nieruchomości, wszystko jest dużo droższe, więc mogą mieć 4-razy mniejszy dom niż w Polsce, a jego wartość może być i tak porównywalna albo wyższa.
skorygowane do ppp
Oczywiście, jeśli € osłabnie, a PLN się umocni to to się może odwrócić, ale z jakiegoś powodu tak się nie dzieje
Nie dzieje się bo gospodarka grecka jest za mała, jakby wyszli ze strefy euro, to by się okazało że majątek przeciętnego Polaka jest wyższy niż Greka kilkukrotnie- być może, nie wiem, ale można postawić taką hipotezę, korzystają z bogactwa w innych krajach.
@RudyLis: cieszymy się ze nie wszedł oszołom, który jedyne co potrafi zrobić to wieś z Polski na arenie międzynarodowej. Jego postulaty gospodarcze są równie wiarygodne co gumisie i smerfy, a jego postulaty swiatopogladowe są na przełomie wczesnego i późnego średniowiecza.
Także GG krulu, sam się zaorales i jest to największa wygrana tych wyborów.
@Bsx88: bo miary wolności są różne, co Cię dziwi w tej wypowiedzi ? Że uśrednione warunki w Szwecji są lepsze niż w USA ?
Oczywiście jego brednie też nie uwzględniały gigantycznych złóż surowców w USA, czy
@Bsx88: Nie znam kontekstu wypowiedzi, ale np Grecy są zamożniejsi od Polaków, my
Jak to nikt nie zna? Nikt nie dopuści do władzy komunistów i nikt nie dopuści do władzy akapowców.
Podaj współczesny przykład stosowania na żywym organizmie skrajnego libertarianizmu lub lewicowości.
1szego nie znajdziesz, a drugie ma jakieś elementy typu Francja wycofująca się z 75% podatku.
Do tego można dodać 25% bezrobocie w Grecji.
Średnio na osobę Grek ma 2,07x tego co Polak. Jego aktywa są więcej warte. Mają dużo kasy w bilonie, szczególnie
skorygowane do ppp
Oczywiście, jeśli € osłabnie, a PLN się umocni to to się może odwrócić, ale z jakiegoś powodu tak się nie dzieje
Nie dzieje się bo gospodarka grecka jest za mała, jakby wyszli ze strefy euro, to by się okazało że majątek przeciętnego Polaka jest wyższy niż Greka kilkukrotnie- być może, nie wiem, ale można postawić taką hipotezę, korzystają z bogactwa w innych krajach.
Także GG krulu, sam się zaorales i jest to największa wygrana tych wyborów.