Wpis z mikrobloga

Ależ mnie to wkurza, kiedy biorę się za niby prosty projekt, pisze najpierw osobno, testowo główne funkcjonalności i wszystko jest ok, ale jak przychodzi do połączenia tego wszystkiego, i jeszcze z interfejsem, to tak się motam, że robi się jeden wielki burdel i później kilka razy wszystko od początku zaczynam, bo sam już się nie mogę połapać co i jak ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Co robić? Jak żyć?
#feels #gorzkiezale #programowanie
  • 9
@LOLWTF: proponujesz mu waterfall ? xd

w sumie to mnie to od zawsze zastanawia, że projekty nie powinny być projektowane jako waterfall, tylko agile zmieniane na podstawie tego co klient chce, a z drugiej strony powinny mieć dobrą architekturę.

No ale jak zaprojektować dobrą architekturę gdy nie wiesz do końca jaki końcowy rezultat będzie oczekiwany. A często jest tak że klient chce A, zostaje zrobione A, a potem chce zmiany które
w sumie to mnie to od zawsze zastanawia, że projekty nie powinny być projektowane jako waterfall, tylko agile zmieniane na podstawie tego co klient chce, a z drugiej strony powinny mieć dobrą architekturę.

@8478e37fa256bd7240fe50b0cbf227d5: fajnie, jak projekt jest podzielony na moduły, które się ze sobą komunikują tak, aby podmiana jednego modułu nie miała dużego wpływu na całość.

Jak piszesz aplikację monolityczną, aka architektura kuli błota, to później wychodzą kwiatki, że jedna