Aktywne Wpisy

Anoniemamowy +40
Jestem alkoholikiem, stoczyłem się wiele razy. Żona zawsze mi pomogła. Ostatni upadek sprawił, że postanowiłem wziąć się za siebie na 100%. Chodzę na AA, nie piję od 3 tygodni, zacząłem więcej pracować, przyjmować zlecenia dla siebie żeby zarobić więcej kasy, wziąłem się za jazdę na rowerze(sport). Poprosiłem żonę żeby nie piła(ona nie ma problemu z alkoholem), potrzebuje jej wsparcia. Jak ze znajomymi pojedziemy nad jezioro to w dupie mam to, że oni
RKN_ +5
#ciekawostki #komputery #nostalgia
na początku XXI w. Najpopularniejszym systemem operacyjnym był Windows 95
na początku XXI w. Najpopularniejszym systemem operacyjnym był Windows 95
źródło: temp_file8330652393944202976
Pobierz

Ja nie zgodzę się z tym co napisał UOKIK. Zresztą trochę mało maślane.
Ja bym się doszukiwał tutaj raczej znamion dumpingu cenowego. Przedsiębiorca nie ma możliwości zakupu towaru w tak dobrej cenie jak lidl. Tak więc dlaczego nie może zatowarować sklepu w LIDLu ? Celem każdego przedsiębiorcy jest maksymalizowanie zysku. Sprzedawanie towaru bez marży zysku poniżej cen jest zwykłym dumpingiem co jest zabronione. Skoro więc LIDL
@szczekacz666: Bo sklep nie sprzedaje tego dla zysku, tylko żeby przyciągnąć klientów atrakcyjną ofertą. Popularny produkt w niskiej cenie ma cię zachęcić do zakupów właśnie w nim i przekonać, że w sklepie jest tanio - a przy okazji kupisz jeszcze inne rzeczy.
Więc dla sklepu
@adam-skowyt: Nie, wszystko jest zgodnie z prawem. Dostawca ma prawo sprzedać produkt z niską marżą i to samo ma prawo zrobić Lidl w ramach promocji.
Dumping to sprzedaż poniżej kosztów wytworzenia/zakupu.
@adam-skowyt: a kto powiedział, że nie sprzedają tego w cenie zakupu? Co za problem wynegocjować umowę, że dzisiaj kupują dostawę za 0,9 normalnej ceny a kolejne 10 dostaw będzie za 1,01 normalnej ceny?
Czyli piłka prosta piłka marża nie rekompensuje kosztów sprzedaży. Czyli dumping. Nieuczciwa konkurencja.
Dumping, ujęty jako sprzedaż towarów i usług poniżej kosztów ich wytworzenia lub świadczenia albo ich odsprzedaż poniżej kosztu zakupu w celu eliminowania innych przedsiębiorców, stanowi według ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji z 16 kwietnia 1993 r.
ps.
Pamiętaj ,że dostęp do rynku ma być równy i każdy podmiot traktowany na równi. Jednak tak nie jest małe sklepy mogą
Nie sądzisz chyba, że ceny hurtowe to suma kosztów składników i wytworzenia.