Wpis z mikrobloga

@jakno: Co do faktury i promocji. Jeżeli sklep stworzył ofertę dla klientów indywidualnych, to mógł odmówić wystawienia na firmę (są to rózne podmioty w myśl prawa). Nie miał za to prawa odmówić wystawienia faktury na twoje dane jako osoby prywatnej (można brać fakturę na osobę prywatną)
  • Odpowiedz
Moi drodzy, po co kłótnie? Janusz bierze na paragon, płaci, pakuje passata i wraca po fakturę. Napisanie nad kasą, że fakt zakupu na fakturę trzeba zgłosić wcześniej wynika tylko z wygody sklepu, bo każda rozgarnięta księgowa wie co zrobić z fakturą z doczepionym paragonem. A o odmowie wystawienia faktury już ktoś wcześniej pisał.
  • Odpowiedz
Sprzedawca ma obowiązek wystawić FV w terminie 3 miesięcy o ile zgłoszono rządanie przez nabywce. Dotyczy to także sytuacji, w której kupujący otrzymuje paragon, a później informuje sprzedawcę, że chciałby otrzymać fakturę „na firmę”.

@x-odus: Czyli innymi słowy mogę kupić przykładowo towar na Allegro jako użytkownik prywatny i mieć w związku z tym prawa konsumenta gwarantowane odpowiednią ustawą - przykładowo prawo do zwrotu bez podania przyczyny w określonym czasie, a
  • Odpowiedz
@mietek79: Od razu zaznaczam, że nie jestem zbyt dobry w prawie konsumenckim.

Zgodnie z definicją sprzedaż konsumencka ma miejsce jeżeli kupiłeś coś w celach nie związanych z działalnością gospodarczą lub zawodową.

Myślę, że w pewnych przypadkach jest możliwe zarówno udowodnienie przez sprzedawcę, że dokonałeś zakupu do celów zawodowych/DG nawet jak nie wziąłeś FV (np. nauczyciel, który za swoje kupił rzutnik i wykorzystuje go do pracy w szkole) jak i w
  • Odpowiedz