Aktywne Wpisy
dawig123 0
Szukam do swojej małej działalności pracownika - działalność w Katowicach, praca to obsługa klienta. Jedyne wymagania to Angielski B2, niemiecki B2, prawo jazdy, podstawy komputera wiadomo i tyle, doświadczenie niewymagane - ile byście takiemu pracownikowi zaoferowali? Wiem, że za minimalną nie ma szans przez niemiecki ale UoP i 5200-5500 brutto będzie ok myślicie?
#katowice #pracbaza #korposwiat #praca #niemiecki
#katowice #pracbaza #korposwiat #praca #niemiecki

Mirkosoft +30

Studiuję inżynierię oprogramowania, drugi rok się zaczął (zaocznie). W lipcu rzuciłem pracę, aby w pełni skupić się na nauce programowania. Miałem przygodę z kilkoma językami min C++, PHP, Python. W lipcu - znając już dobrze filozofię OOP i podstawy z innych języków zacząłem uczyć się Javy. Uczę się kilka godzin dziennie.
Od września szukam praktyk w Warszawie, mam już niby obiecane w jednym miejscu, ale dopiero gdy Seniorów skompletują. I tak uczę się i dalej wysyłam CV co by szybko znaleźć praktyki i w to wskoczyć na 100%. Nie zależy mi na jakichś ekstra zarobkach, najważniejsze, żeby podłapać fach. I tu moje pytanie do Was...
Czego się jeszcze w między czasie uczyć? Ogarniam już jako tako JPA, wiem co to Maven i jak się z niego korzysta. Dodatkowo uczę się SQL, dwóch baz danych - MySQL (z którym już miałem do czynienia) oraz PostgreSQL. Co jeszcze? czego mogą ode mnie wymagać na praktykach? Bo z tego co rozmawiałem z rekruterami to wszyscy chcą Spring, Hibernate, EJB... Czy naprawdę to wszystko musi umieć stażysta/praktykant?
Bo powiem szczerze (i to samo mówię osobom z HR z którymi rozmawiam), że w domu nie da się uczyć na zasadzie "jaką tu sobie dzisiaj aplikację biznesową napisać". Trzeba w to wskoczyć w firmie.
#programowanie #java
@spaceDolphin: a opanowałeś już Springa/JPA/EJB, że "oprócz"? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Springa zamierzam zacząć na dniach.
@spaceDolphin: podstawy tj. umiesz złożone ID użyć i poprawnie skontruowac ManyToMany na anotacjach i wiesz gdzie używane jest equals czy Id, Column i tyle? ( ͡º ͜ʖ͡º)
I kiedy planujesz nauczyć się Springa?
Człowiek uczy się programowanie przez rok, rzuca pracę w której pracował ponad 3 lata, żeby się w pełni na tym skupić. Następnie uczy się kilka godzin dziennie, nie od zera, by dostać się na praktyki. Wcale nie zależy my na pieniądzach, ale czas goni bo odłożone pieniądze w skarbcu się kurczą. Uczy się frameworków, by tylko dostać się na praktyki i sprostać wymaganiom - chce zapytać bardziej doświadczonych i pracujących co
Od razu do Oracla nie pojdziesz.
Po 5 latach w IT moge smialo powiedziec ze pracodawce grzeje nie-komercyjne doswiadczenie, bo tylko projekty ucza. ; )
@spaceDolphin: Na wykopie ciężko o jakiekolwiek porady związane z programowaniem. Duża część osób spod tagu #programowanie zachowuje się jakby przyszli tu bezpośrednio z elektrody ( ͡° ͜ʖ ͡°) Niestety ja również Ci nie pomogę bo dopiero od 2 mcy uczę się Javy. Powodzenia!