Wpis z mikrobloga

@magister91: @musialmi: wg mnie nie jest, a przynajmniej nie musi być. Nie jest samopodobny, i nie powstaje przez prostą do opisania rekurencję. Jest po prostu kryształem powstającym w zmiennych warunkach. Można sobie wyobrazić, że powstaje płątek śniegu o kształcie np. zamkniętej krzywej kocha, ale to raczej wyjątek niż reguła. O fraktalność szybciej możnaby podejrzewać kształ koron drzewa czy kwiat kalafiora, gdzie widać powtarzalność wzoru w kolejnych powiększeniach. W
j.....n - @magister91: @musialmi: wg mnie nie jest, a przynajmniej nie musi być. Nie ...

źródło: comment_K6wm7XGQ4g2EO4y8qKk2k9alwISVV3dg.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@magister91: Na pewno nie wszystkie obserwowane nimi są, a w ścisłym sensie żaden nie, ponieważ istnieje próg, po którym nie można mówić o ich samopodobieństwie. Mimo tego istnieją fraktale bardzo zbliżone do niektórych płatków śniegu, geometria fraktalna nadaje się do ich opisu, a porównanie ich z prostym modelem matematycznym pokazuje, że są fraktalami w pewnym ograniczonym zakresie. Być może wygrzebiesz coś na poparcie wybranej tezy w Non-deterministic approach to anisotropic
  • Odpowiedz