Wpis z mikrobloga

#webdev #django #python

Potrzebuję pomocy - są trzy rozwijane listy (ModelChoiceField) w formularzu: Country, City, Location (powiązane ze sobą przez foreign key). Chciałbym żeby po wybraniu państwa do wyboru zostały jedynie miasta i obiekty znajdujące się w tym kraju, i tak samo po wyborze miasta zostały tylko obiekty znajdujące się w tym mieście. Problem wydaje się być stuprocentowo "typowy", jednak nie potrafię znaleźć konkretnego rozwiązania w googlach ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Moja niedoświadczona intuicja podpowiada mi, że ten problem powinno rozwiązać się AJAX-em, jednak jako że nigdy się nim nie posługiwałem to wolałbym w ciemno się nie bawić. Ktoś miły poratowałby pomocą (wskazówką, linkiem, czy chociaż dobrym słowem ( ͡° ͜ʖ ͡°))?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mask0pat0l: tak, bez javascriptu się nie uda, więc z pomocą ajax łatwo to zrobisz. Jest też fajna biblioteka - http://www.dajaxproject.com/forms/ ale nie korzystałem. Nie wiem jak szybkie to jest, czy od razu keszuje wszystkie dane i potem się do nich odwołuje, czy rozsądnie odpytuję o to co potrzebuję. Nie mniej - warto to sprawdzić bo wygląda zacnie.
  • Odpowiedz