Wpis z mikrobloga

#technologia #tablet #android #windows8 #windows10

Siema mirki. Mam pytanie do obytych w kwestii tabletów.

Wpadł mi w ręce tablet Lark, ale uszkodzony. Oddałem na gwarancję i została przyznana wymiana na nowy. Ale takich już nie produkują więc mógłbym wymienić na coś innego. Ten zepsuty był dosyć drogi (jak na larkową taniochę) bo ~600 zł, więc praktycznie wszystko z obecnej oferty mieściło by się w tym przedziale cenowym.

Tablet będzie używany bardzo sporadycznie do internetu albo do obejrzenia czegoś na Kodi. Grać na nim nie będę. Rozmiar najlepiej 8"

http://www.lark.com.pl/nadkategoria/3_tablety-smartfony.html

i tak się teraz zastanawiam czy wziąć tablet z androidem czy z windowsem?

z obecnej oferty najciekawszy jest chyba Ultimate 8i: 8" 1280x800 IPS, 1GB ram, czterordzeniowy atom z3735g, 4500 mAh
jest on dostępny z windowsem i z androidem. Jaki system lepiej wybrać? Jednak windows to windows, ale 1GB ramu trochę nieciekawie wygląda dla windowsa. Android chyba lepiej ogarnie na takim sprzęcie, co?

jest jeszcze ciekawy Ultimate X4 8, ale tylko android. Jest w dwóch wersjach, 3G-GPS z prockiem 1.2G i bez 3G-GPS ale z prockiem 1.5G (bezsens swoją drogą), ram 1GB, jakaś grafika 2 rdzeniowa, niższa rozdziałka bo 1024x768 (ale to nie problem) i słabsza bateria bo 3800mAh. W sumie wydajnościowo wydaje sie podobny do tego 8i a wersja z GPS-3G jest ciekawa.

Jest jeszcze ostatnia opcja, ale już tylko na windowsie. Jest to ultimate 10i Win, 10" z całym etui z klawą. 2GB ramu, 1280x800 IPS, JAKIŚ procesor Intela (ogólnie specyfikacje na tej stronie larka to jeszcze większa kpina niż te tablety), 5000 mAh. Jest o tyle lepszy, że ma 2GB ramu i 10" (ale to akurat średnia zaleta).

Ktoś coś poradzi. Miał ktoś do czynienia z tymi tabletami. Najbardziej bym się skłaniał na tego androida z GPS, bo i przy okazji by za GPS robił czasami (3G średnio potrzebne i tak thetering z fona dla netu jeśli już). Drugi w kolejności ten 8i z andkiem. Z windowsem nie mam kopletnie styczności na tabletach. Andka znam dobrze i w zasadzie wszystko co miałbym robić na tym tablecie ogarniam w 100% na andku. Jest jakiś powód żeby wogóle interesować się windowsem?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fervi: Ja nie mam na co wgrywać. Zepsuty oddałem na gwarę i przysługuje mi wymiana. Tamtych już nie mają więc wybieram coś co mają. Aktualnie nie mam nic. Wszystko co chciałbym robić na tym tablecie ogarniam na androidzie. Kodi, MX player do filmów, opera do netu, coś do muzyki i mi styka. Ale i to samo jest też na windowsie. Czy jest sens pakować się w windowsa na tablecie? Nie
  • Odpowiedz
@Curry_: Problemów jest parę i lepiej byłoby bez tabletu:
- 1GB Ramu to mało (lepiej tu z Androidem, ale dalej mało)
- Jak nie ma apki na x86, odpalane jest przez emulator, co zamula ...
- Windows może nie wyrabiać, ale XP ... z drugiej strony wtedy to laptop bez klawiatury

Ja do czynienia nie mam, ale był brał 3 jak już coś.
  • Odpowiedz
@fervi: nie no ale kombinować mi się nie chce z jakimiś instalacjami. Od tego mam prawilnego laptoka. To ma być out of the box. Włączam i używam. Na tyle rzadko będę z tego korzystał że szkoda mi czasu na jakieś kombinacje. Dlatego tylko oryginalny system wgrany na urządzeniu wchodzi w grę. 3 opcja w sumie jest dla mnie najgorsza, bo nie dość że nie znam tego windowsa (wydajnościowo) to i
  • Odpowiedz
@Curry_: Ja mam Droida 4 (2 rdzenie po 1.38GHz; 1GB Ramu) i Kodi w wersji 14 chodzi (wersja 15 się nie instaluje, madafakersi).

Powinno pójść. Od biedy weź tablet i na allegro za 80% ceny :P
  • Odpowiedz
No od biedy, tak właśnie zrobię. Tylko tu też, co lepsze? Co lepiej pójdzie na tym allegro. Też wydaje mi się że jednak android pójdzie szybciej/lepiej na allegro w razie czego.

A czemu 15 się nie instaluje? Za stary andek pewnie? Na tych larkowych jest już 4+ to i 15 powinna latać. Zresztą na laptoku mam ciągle XP i 14 lata elegancko. A jak wydajnościowo ci lata ten tablet na 2 rdzeniach
  • Odpowiedz