Wpis z mikrobloga

#android #smartfon #oneplusone #oneplus #oneplustwo
Dobra, teraz wam powiem co powinni byli zrobić Chińczycy, by ich OPT był naprawdę dobry:
- zrezygnować z przełącznika powiadomień a'la Apple - przecież to świat Androida, mało kto na to zwraca uwagę i nie jest to "killer feature"
- zrezygnować z OxygenOS - tak sobie wymyśliłem dzisiaj, że mogliby dać czysty Android z Xposed z Gravity Boxem. Nie musieliby łożyć kasy na swój system, a Xposed daje mnóstwo opcji personalizacji, #wariacizxda byliby zachwyceni.
- zrezygnować z metalowej ramki, solidny plastik dawał radę, mogliby dać w opcji skórzane tylne klapki, czy drewniane jak były poprzednio
- zrezygnować z dual sima, to też nie jest "killer feature", bardziej kojarzy się z tanimi modelami, no ale z tym można dyskutować

W zamian za oszczędzony w ten sposób hajs daliby:
- NFC
- USB-C z przesyłem danych w standardzie 3.0
- wymienną baterię i/lub port kart pamięci
- bezprzewodowe ładowanie byłoby spoko, w opcji, jakby się dokupiło odpowiednią tylną klapkę

Powinni wtedy celować w cenę, taką jaką miał poprzednik. I już. Gotowe, nikt by się niczego nie czepiał. Mieliby swoje 'Never settle' z prawdziwym USB-C.

Za to dostaliśmy:
- oszukany USB-C
- brak NFC (za każdym razem jak o tym myślę: WTF)
- słaby soft aparatu
- czytnik linii papilarnych, który po miesiącu dwa razy gorzej rozpoznaje palce (w sumie to samo dzieje się w Galaxy S6, w IPhonie podobno działa idealnie)

Ogólnie rzecz ujmując producenci zamiast przyjąć taktykę sprzed roku: solidny smartfon dla geeków, poszli w taktykę:
i tak nie sprzedamy za dużo, bo nie damy rady wyprodukować, ale na pewno przynajmniej tyle samo osób da się wkręcić na 'hype' wytworzony jeszcze przez poprzednika.
dwuwarstwowy - #android #smartfon #oneplusone #oneplus #oneplustwo 
Dobra, teraz wam...

źródło: comment_5LjhTkVCkbDcEQp6fCYPov76ssFaXE1b.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dwuwarstwowy: to on nie ma USB-C z przesyłem 3.0? Wydawało mi się ze to główny feature OPT

OxygenOS to kupa, ja bym przytulił nawet zwykłego Cyanogena (ale z drugiej strony ich firma to jakaś kpina xD)
  • Odpowiedz
@89neo: Na podstawce ładuje mi się 15% dłużej niż przy standardowej ładowarce 1 A. Do tego niemal ciągle mam naładowany telefon, bo większość czasu spędza pod ładowarką. Z jednej ładowarki w domu przekładany jest na ładowarkę w samochodzie, a potem w pracy. Nie trzeba go odłączać, żeby zrobić zdjęcie czy odebrać telefon i połazić po biurze. To po prostu wygodne.
A jaki procent użytkowników korzysta aktywnie ze skrótów klawiszowych? To
  • Odpowiedz
@mikii77: Wyczuwam sarkazm? Gdzie niby jestem fanboyem? :o
@dwuwarstwowy: Nie do konca sie z TOba zgodze, to ze chceili obnizyc cene tlefonu przez brak NFC czy QI to nie jest wytlumaczenie. Ich glowna filozofia poszla w zapomniane - budują własne salony, gdzei w Londynie cyz Nowym Yorku taki salon utrzymać to na pewno cholernie drogie ceny, w dodatku pracownicy tez swoje kosztuja. :) oxOS jest spoko ale racja,
  • Odpowiedz
  • 1
@dwuwarstwowy: wszystko ok tylko nie zgodzę się z dual simem i nfc. Właśnie drugiej karty najbardziej brakuje mi w opo. No ale wszystko zależy od użytkownika. Ty nie potrzebujesz dual sima, ja nfc :-)
  • Odpowiedz