Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do obcykanych w #bootstrap #css #html #html5

Chcę osiągnąć efekt jak na obrazku - czyli jakaś tam sekcja (w moim przypadku w nav) ma mieć szerokość kontenera, jak cała inna zawartość na stronie. Ale jednocześnie ta sekcja ma mieć dodatkowo po lewej i po prawej uzupełnione tło kolorem, do szerokości okna. Mam nadzieję, że to jest jasne :)
I teraz tak:

.navbar:before {content:" ";margin-left:-5000px;width:5000px;background: rgba(255, 255, 255, 0.8);height:100%;position:absolute;display:block;}
.navbar:after{content:" ";width:5000px;background: rgba(255, 255, 255, 0.8);position:absolute;height:100%;display:block; margin-top: -50px;margin-left:100%;}

To daje teoretycznie to czego potrzebuję. Nie wiem jak określić w css szerokość całej strony (i zrobić odpowiednie wyliczenia), stąd stała szerokość 5000px. Jednak problemem jest to, że pojawia mi się suwak i mogę stronę przewinąć o te 5000px w prawo.. Jak to obejść? Jak zrobić, żeby 'after' sięgał tylko do szerokości okna przeglądarki?
husky83 - Mam pytanie do obcykanych w #bootstrap #css #html #html5

Chcę osiągnąć e...

źródło: comment_yRP2RHVznpskUh72C79t9crq5nA2GZpm.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie wiem jak określić w css szerokość całej strony (i zrobić odpowiednie wyliczenia)

@husky83: 100vw, ale starsze przeglądarki i ajfony będą płakać.
  • Odpowiedz
@cykus: a co wtedy z nav? ręcznie trzeba będzie mu ustawiać szerokość...

@rss: poniżej IE9 mnie nie interesuje (chyba że się okaże, że jednak tak, ale wątpię)..

@n0xx: jw, czyli jak określić taką samą (responsywną) szerokość nav?
  • Odpowiedz
@n0xx: jeśli 100% bedzie mieć szerokość containera
@rss: z tym będzie problem bo by musiał i tak jakąś w lewo przesunąć bo nav mu się zacznie równo z containerem
  • Odpowiedz
@husky83: Ja zawsze robię tak, że jeżeli coś ma być z tłem na całą szerokość strony to robię tak:

I jeżeli później ma być content to
i tu idzie wszystko co ma nie wychodzić poza content
  • Odpowiedz