Właśnie czytam "Learn Python The Hard Way" i rakłem
1. Do not use a "debugger." A debugger is like doing a full-body scan on a sick person. You do not get any specific useful information, and you find a whole lot of information that doesn't help and is just confusing.
2. The best way to debug a program is to use print to print out the values of variables at points in the program to see where they go wrong.
@ToTrocheBardziejSkomplikowane @xSQr: przecież ta książka jest dla ludzi, którzy ogarniają podstawy podstaw. Ta rada ma w tym momencie sens, bo dzięki temu widać, co i w jakim momencie się wysypuje. Pomaga zrozumieć kod i jego działanie. Chyba jasne, że nikt w kodzie na kilkaset tysięcy linii tej rady nie będzie stosował... ale jeśli masz kod na kilkanaście linijek i nie wiesz co robi, albo coś w nim nie działa
przecież ta książka jest dla ludzi, którzy ogarniają podstawy podstaw. Ta rada ma w tym momencie sens, bo dzięki temu widać, co i w jakim momencie się wysypuje
@katarzynkaN: lol, nie. Jeśli coś działa nie tak, jak oczekujesz, to łatwiej jest raz odpalić debugger, przejść kod, posprawdzać, jak wyglądają zmienne, niż nawrzucać 500 printów.
Może w skrypcie ~10 linii debugger to przesada, ale właśnie na takim kodzie najlepiej poznać to
@LOLWTF: na to, dla czytelników tej książki, jeszcze przyjdzie czas. Problem na początku nauki zazwyczaj jest taki, że masz parę linijek które nie działają, i nie kumasz dlaczego. Albo działają, i też nie kumasz w jaki sposób. IMHO wtedy wyprintowanie wszystkiego bardzo pomaga, i do takich przypadków odnosi się mój wpis.
@katarzynkaN: Punkt pierwszy to totalna bzdura nie ważne czy dopiero się uczysz czy nie. Nie ma nic bardziej precyzyjnego niż debugger który Ci pozwala na oglądanie kodu krok po kroku wraz ze zmiennymi, stosem itd.
#programowanie #python #rakcontent
@ToTrocheBardziejSkomplikowane: Ja tak robię w JS. Można zadawać pytania ( ͡° ͜ʖ ͡°)
pdb.set_tracejest w praktyce łatwiejsze i wygodniejsze@katarzynkaN: lol, nie. Jeśli coś działa nie tak, jak oczekujesz, to łatwiej jest raz odpalić debugger, przejść kod, posprawdzać, jak wyglądają zmienne, niż nawrzucać 500 printów.
Może w skrypcie ~10 linii debugger to przesada, ale właśnie na takim kodzie najlepiej poznać to