Wpis z mikrobloga

#programowanie

Ile godzin jesteście wstanie dziennie pisać kod? Bo ja zwykle, o ile nie pracuje nad czymś wybitnie ciekawym po 3, góra 4 godzinach mam dość i po prostu choćbym nie wiem jak się zmuszał mój mózg mówi "nie!". Patrze na kod i czuje się jakbym nie potrafił już programować. Mój mózg odmawia pracy nad czymś tak wybitnie nudnym ;)

Z początku miałem wyrzuty sumienia ale jak gadam sobie ze znajomymi, to mają w sumie podobnie. Niektórzy bez cienia żenady mówią, że rzadko kiedy kodują dłużej niż 3h.

Jak to wygląda z wami :P?
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Bo ja zwykle, o ile nie pracuje nad czymś wybitnie ciekawym po 3, góra 4 godzinach mam dość i po prostu choćbym nie wiem jak się zmuszał mój mózg mówi "nie!"

@InnyKtosek: To jest dość normalne, generalnie u mnie to jakieś ~5h.
Nie ma co mieć wyrzutów sumienia, każdy normalny menedżer wie że nie da się spędzić 8h na pracy umysłowej w pełnym skupieniu.
Najważniejsze to rozważnie estymować czas na
  • Odpowiedz
@sosnnaa: 5h to w sumie dość dobry wynik przy moich 3-4h. Cieszyłbym się jakbym osiągnął taki poziom. Z czegoś konkretnego taka wysoka liczba wynika? Fajne projekty? Jakiś system pracy?
  • Odpowiedz
@InnyKtosek: Aktualnie projekt dość ciekawy ale się wdrażam cały czas więc swoją drogą muszę nadrabiać - więc jest sporo analizy kodu (co też jest męczące, biorąc pod uwagę że projekt za rok skończy 30 lat) a mniej myślenia nad danym rozwiązaniem.

Ale w poprzednich projektach bywały dni kiedy nic nie robiłem kiedy dostawałem pasjonujące zadania typu pokrycie testami kodu innego członka zespołu, albo robienie benchmarków które nie miały żadnego sensu
  • Odpowiedz
@InnyKtosek: Tylko, że tego nie da się tak łatwo zmierzyć. Jednego dnia musisz coś przemyśleć, innego wdrożyć się w nową bibliotekę jeszcze kiedy indziej naprawić błąd w czyimś zakręconym kodzie. Czasem trzeba posprzątać po sobie lub po kimś syf w kodzie. Innym razem wprowadzasz nowe funkcje lub poprawiasz literówki. Tego nie da się nigdy tak samo mierzyć. Kwestia kodowania po 3-5h moim zdaniem wynika z lenistwa i solidarności zawodowej programistów.
  • Odpowiedz