Wpis z mikrobloga

@NiespodziewanaRiposta: Już nie przesadzaj. Obaj są mocno kontrowersyjnymi postaciami ale nie porównuj chama i prostaka do inteligentnego faceta, który zwiedził kawał świata mającego po prostu nieco skrajne poglądy w niektórych kwestiach
  • Odpowiedz
@dlugi87: Nie dostrzegam w nim inteligencji. Nawet mimo tego, że wiele zwiedził. Jego osoba zdaje się przeczyć powiedzeniu, że podróże kształcą. I to nie piszę o jakichś poglądach nie związanych z wiedzą o kulturze. Przeciwnie, pamiętam choćby, jak sami buddyści wykazali Cejrowskiemu szereg podstawowych, kardynalnych błędów w jego filmie o... buddyzmie. W sumie mam go za atencyjnego pajaca.
  • Odpowiedz
@NiespodziewanaRiposta: Aż tak się nie zagłębiałem w jego postać i bardzo możliwe, że masz dużo racji w tym co mówisz mi chodziło bardziej o powierzchowność i sposób bycia obu panów ale jak to się mówi pozory mylą. Z drugiej strony jeśli chodzi o Cejrowskiego to mamy tutaj w miarę klarowny obraz i wiemy z kim mamy do czynienia a ten Stonoga jest jednym wielkim znakiem zapytania i dopiero za jakiś
  • Odpowiedz
buddyści wykazali Cejrowskiemu szereg podstawowych, kardynalnych błędów w jego filmie o... buddyzmie.

@NiespodziewanaRiposta: Trudno żeby buddyści chwalili film, który raczej dość krytycznie omawia temat. Inna sprawa, że bardziej tam oberwało się np. "naszym", którzy czcili "ich" bogów. Była niedawno dyskusja na ten temat na Wykopie. Jak ktoś twierdzi, że Cejrowski jest ograniczony i tak dalej, to niech obejrzy odcinek o islamie. Będzie w szoku.
  • Odpowiedz
@czego_stoisz_na_torach: Rzecz w tym, że konstruktywna krytyka samych osób zaangażowanych stawia Cejrowskiego w fatalnym świetle. I nie, buddyści nie krytykowali go za to, że ten atakował "naszych" czczących "ich" bogów (pomijam fakt, że buddyzm nie polega na czczeniu jakichkolwiek bogów). Krytyka jest zdecydowanie bardziej dogłębna (osobiście mam do czynienia z buddyzmem, znam też sprawę).
Istotne jest, że skoro ten nie potrafi rozpoznać fundamentów badanej kultury buddyjskiej, możemy podejrzewać, że podobnie
  • Odpowiedz