Wpis z mikrobloga

@Windmark: przede wszystkim nie ma czegoś takiego jak twarde typowanie. Zakładam, że chodzi o statyczne lub silne. Statyczne polega na tym, że zmienna jest określonego typu i tego typu nie można zmieniać w trakcie pracy programu. Silne polega na tym, że tam gdzie ma być użyty dany typ można użyć tylko tego typu.
Type hinting nie ma nic wspólnego z pierwszym, natomiast drugie naśladuje - jako nakładka w wybranych miejscach
  • Odpowiedz
Swoją drogą ten Pythonowy type-hinting w ogóle nie weryfikuje zgodności typów. To jest składnia dla zewnętrznych/runtimeowych narzędzi, a nie mechanizm.
  • Odpowiedz
@stacktrace: obiekty w php mają bardzo krótki czas życia - tworzone, wykorzystywane i usuwane praktycznie tylko na czas żądania HTTP, i (o ile coś się niedawno nie zmieniło) nie ma możliwości przekazywania stanu obiektu pomiędzy kolejnymi żądaniami
  • Odpowiedz
@ppawel: Spieszy się kochać obiekty w php tak szybko odchodzą... Czyli dokładnie tak jak w javie? Jeżeli mylisz sposób uruchamiania aplikacji napisanej w tych dwóch językach to już nie moja wina. Nie ma czegoś takiego jak języki stanowe i bezstanowe.
  • Odpowiedz
@stacktrace: chciałem wcześniej napisać, że to mega skrót myślowy, bo chodziło o stanowość/bezstanowość web-aplikacji, ale doszedłem do wniosku, że skoro w php nie da się napisać (chyba) aplikacji stanowej, to można go nazwać językiem bezstanowym, i wygląda na to, że nie tylko ja się tak "mylę" - np. tu http://stackoverflow.com/a/22721043/2045440 i nikt nie protestował tam przeciwko takiemu opisowi.

No i nie dokładnie tak jak w javie, bo w tam nie
  • Odpowiedz
@ppawel: Gdybym znał lepiej angielski to bym zaprotestował. Mógłbym długo tłumaczyć, ale powinien wystarczyć np. taki link: http://socketo.me/ Okazuje się, że spokojnie można przechowywać stan aplikacji. Co nie oznacza, że php jest stanowe bo żaden język nie jest stanowy lub bezstanowy.

No i nie dokładnie tak jak w javie, bo w tam nie ma problemu, aby obiekt żył przez prawie cały czas pracy aplikacji.

Dokładnie tak samo jest w php,
  • Odpowiedz