Wpis z mikrobloga

@pawelk89: dlatego wspominałem że uważam zagadkę za eksperyment myślowy, gdzie moc silników jest nieograniczona. Nieograniczona moc może wygenerować odpowiednio duży ciąg oraz przepływ powietrza wokół skrzydeł. W warunkach rzeczywistych samolot niema prawa się unieść. Prędkość unoszenia ( o ile dobrze sobie przypominam) jest rozwiązaniem czysto technicznym. To czy samolot porusza się odpowiednio szybko względem powietrza, czy powietrze względem samolotu, to niema znaczenia.
  • Odpowiedz
@wezsepigulke: nie w jednym układzie a w dwóch. Układ silnik skrzydło a "układ" powietrze to dwa niezależne układy. silnik oddziałuje na powietrze. Twój wentylator na żaglówce tworzą jeden układ, powietrze a samolot to dwa różne układy.
  • Odpowiedz
Każdy kto twierdzi że ruch powietrza generowany przez silnik spowoduje siłę nośną skrzydła powinien...

aa.. z resztą... ( ͡° ͜ʖ ͡°)

jeśli silnik zasysa powietrze i potrzebuję go bardzo dużo do wytworzenia ciągu to logicznym jest że w około tego silnika powietrza nagle zrobi się troszkę mniej. Powietrze mogłoby lecieć "przez" skrzydło i generować siłe nośną, a zamiast tego jest wsysane do silnika gdzie generuje tylko symetryczny względem
  • Odpowiedz
@wezsepigulke: A coś Ty taki nerwowy( ͡° ʖ̯ ͡°) Nie widziałeś nigdy na youtube jak wiejący wiatr kołysze stojącymi samolotami na płycie lotniska? W moim rozumowaniu ten wiatr miałby wywołać silnik (odpowiednio duży). Układ silnik skrzydło działa na układ powietrze, który jest niezależny gdy silnik nie działa. Gdy silnik działa układ powietrze zaczyna działać na układ silnik skrzydło. Proste.
  • Odpowiedz
@Captivity: Powiem tak: nie ma możliwości żeby w tym układzie samolot nie poruszał się do przodu, ponieważ odpycha się on od powietrza a nie podłoża. Więc nie tylko wystartuje ale też pojedzie do przodu z swoją normalną startową prędkością.
  • Odpowiedz
@Captivity: Ja też mam pytanie: Jeżeli pójdę we Mszczonowie na siłownię przy ulicy Północnej 22, wejdę na bieżnie i przebiegnę na niej 3.5 kilometra, to czy wychodząc z siłowni znajdę się na parkingu Biedronki w Radziejowicach?
  • Odpowiedz