Wpis z mikrobloga

Hmm, chę napisać "rozpiędzanie" obiektu zamiast maksymalnej prędkości po wciśnięciu przycisku najprościej jak się da, nie wiem tylko czy to może zadziałać jeśli zrobiłbym to w ten sposób...

if(input.odpowiedniklawisz){
for (float i = 0.01; i <= 5; i++)
transform.Translate(Vector2.right * i *Time.deltaTime);
}

Pomysł taki żeby po wciśnięciu klawisza wykonywała się pętla dodawania do zmiennej samej siebie dopóki nie będzie maksymalną, a potem z tą maksymalną prędkością żeby dalej obiekt się poruszał, tylko chyba jednak mi to nie podziała za bardzo :/ .

#gamedev #unity3d
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@NikczemnyPan: Cóż, własnie dlatego chciałem rozpędzać postać za pomocą transforma a nie addforce - a rigidbody zawsze się przyda :> . Ostatecznie i tak nie liczy się co jest w kodzie tylko czy to działa jak powinno...
  • Odpowiedz
@NikczemnyPan: HA jednak, kod co go wyżej napisałem działa tak jak powinien, tylko momentum zmienić żeby odpowiednio szybko się rozpędzał i wio. I w ten sposób mogę do odnośnej prędkości dopisywać inne skrypty.

Ale to wiele mówi o mnie, co z tego że jestem w stanie sobie poradzić jak i tak zdołowana łajza ze mnie i se sam nie radzę :< . Po plusiku na pocieszenie, bo piwa tutaj nie
  • Odpowiedz