Aktywne Wpisy
#slubodpierwszegowejrzenia współczuję dla laweciarza. Zdradził jak paskudny ma charakter Kaja. Poza kamerami musi pokazywać jej prawdziwy wstrętny charakter, pokazuje swoje prawdziwe oblicze. Jedziecie po laweciarzu ale gdybyśmy sie dowiedzieli jaka jest kaja naprawdę to wszystkim by rura zmiękła

lew3k +11
#slubodpierwszegowejrzenia w jaki sposób InPost mógł wiedzieć co jest montowane? Przecież tych odcinków nie oglądał na bieżąco.

Chcę się pozbyć pieca kaflowego. Ile może kosztować zrobienie w mieszkaniu ogrzewania centralnego ( 70 m2, 3 pokoje )?
Pierwszą propozycję dostałem 25 tysięcy zł. Ktoś chce mnie zrobić w balona, prawda?
#budownictwo #budujzwykopem #remontujzwykopem #remont
@borsiu: 10 tys? Czytałem, że dobry piec gazowy kosztuje w granicach 3-4 tysięcy. Znajomy kupował włocha, za 2,5 tys i jest zadowolony
@WiewiurPL: Dzięki.
Z tymi 25 tysiącami chcą mnie chyba przekręcić. Ludzie piszą, że za 20 tys zrobili centralne ogrzewanie w domu, 160 m2.
na co dzień zajmuję się projektami (instalacji), teraz trochę takich przypadków jak twoje przeleciało przez ręce.
Po 1. musisz mieć:
1. Opinię kominiarską
2. Zagodę wspólnoty
3. Warunki zapewnienia gazu z PGNiG dla
Kocioł gazowy 2f wersja turbo to jakieś 2.500 zł za dobre urzadzenie (Ariston Class Evo polecam bo dobry i tani)
Komin 1600/1800zł (8m w, 60/100 do komina potem sama 60 do góry w istniejącym kominie)
3 grzejniki płytowe dobrej firmy to 1300zł (2x600x1000 ok.20m2, 1x 600x800 ok.15m2 grzejniki PURMO)
Grzejnik łazienkowy z 350zł
Uzbrojenie kotła to jakieś 400/600zł (zawory,
@WiewiurPL:
Ariston ? co to jest w ogóle :)
jak już kupować to min. półka Vaillant, De Dietrich, Viessman, Brotje
Viessman u mnie w Słupsku jest spalony ze względu na serwisanta z---a nikt nie chce
Brotje tylko poprzez sieć Bims nie każdy chce instalatora od nich.
De Dietrich faktycznie dobre produkty ale moim zdaniem nie warto przy zwykłym kotle turbo popadać
Nie będę bronił Vaillanta bo się na tym nie znam, co ma w środku i jakie naklejki na zewnątrz, nie mniej wśród instalatorów, których ja znam polecane są głównie te marki, które wymieniłem wyżej.
Nie wierzę jednak w to, że ariston 2.500 jest równoważny np Vitopendowi czy innemu Brotje. Uważam, że jak wyposaża się instalację w cenie 15.000 PLN to warto dołożyć i kupić coś w wyższej półki, zamieniając grzejniki
Co rejon polski to też inne upodobania ludzi. Są regiony gdzie np. Vaillant leży a coś innego stoi dobrze z gdzie indziej jest odwrotnie.
Pracuje w tym od ukończenia szkoły średniej i wiem, że gdym miał zostać przyłączony do