Wpis z mikrobloga

@DaewooWarteGrzechu: dobry piec 10k, kaloryfery dobre po 1k (żeby ci nie zaczęły rdzewieć po 2 latach), teraz czy robisz w miedzi czy plastikowe rurki sztywne (najtaniej) czy elastyczne (drożej), no i robocizna licz z 5k może więcej. Wydaje mi się że z 3 może 4k więcej niż powinno być.
  • Odpowiedz
@DaewooWarteGrzechu: Jak ten piec kaflowy jest w dobrym stanie i był profesjonalnie zrobiony, to możesz jeszcze na nim zarobić. Są osoby, które przyjeżdżają i rozbierają na fragmenty, żeby potem wcisnąć go za gruby hajs bogatym ludziom chcącym mieć taki antyk u siebie. Musisz się tylko zorientować czy w twoim regionie się ktoś czymś takim zajmuje.
  • Odpowiedz
@MaddoxX1911: miedzi

@borsiu: 10 tys? Czytałem, że dobry piec gazowy kosztuje w granicach 3-4 tysięcy. Znajomy kupował włocha, za 2,5 tys i jest zadowolony

@WiewiurPL: Dzięki.

Z tymi 25 tysiącami chcą mnie chyba przekręcić. Ludzie piszą, że za 20 tys zrobili centralne ogrzewanie w domu, 160 m2.
  • Odpowiedz
@DaewooWarteGrzechu: Witaj cumplu,
na co dzień zajmuję się projektami (instalacji), teraz trochę takich przypadków jak twoje przeleciało przez ręce.
Po 1. musisz mieć:
1. Opinię kominiarską
2. Zagodę wspólnoty
3. Warunki zapewnienia gazu z PGNiG dla
  • Odpowiedz
@DaewooWarteGrzechu: Więc tak.
Kocioł gazowy 2f wersja turbo to jakieś 2.500 zł za dobre urzadzenie (Ariston Class Evo polecam bo dobry i tani)
Komin 1600/1800zł (8m w, 60/100 do komina potem sama 60 do góry w istniejącym kominie)
3 grzejniki płytowe dobrej firmy to 1300zł (2x600x1000 ok.20m2, 1x 600x800 ok.15m2 grzejniki PURMO)
Grzejnik łazienkowy z 350zł
Uzbrojenie kotła to jakieś 400/600zł (zawory,
  • Odpowiedz
Kocioł gazowy 2f wersja turbo to jakieś 2.500 zł za dobre urzadzenie (Ariston Class Evo polecam bo dobry i tani)

@WiewiurPL:
Ariston ? co to jest w ogóle :)

jak już kupować to min. półka Vaillant, De Dietrich, Viessman, Brotje
  • Odpowiedz
@synek_: Vaillant? Proszę ci zapłać za znaczek a we wnętrzu miej Aristona, przy kotle z zasobnikiem kupujesz zasobnik Biawara w obudowie Vaillanta który kosztuje 2x drożej niż w Biawarze.
Viessman u mnie w Słupsku jest spalony ze względu na serwisanta z---a nikt nie chce
Brotje tylko poprzez sieć Bims nie każdy chce instalatora od nich.
De Dietrich faktycznie dobre produkty ale moim zdaniem nie warto przy zwykłym kotle turbo popadać
  • Odpowiedz
@WiewiurPL:
Nie będę bronił Vaillanta bo się na tym nie znam, co ma w środku i jakie naklejki na zewnątrz, nie mniej wśród instalatorów, których ja znam polecane są głównie te marki, które wymieniłem wyżej.
Nie wierzę jednak w to, że ariston 2.500 jest równoważny np Vitopendowi czy innemu Brotje. Uważam, że jak wyposaża się instalację w cenie 15.000 PLN to warto dołożyć i kupić coś w wyższej półki, zamieniając grzejniki
  • Odpowiedz
@synek_: Dywagacja pomiędzy Purmo a Kermi, V&N, Comonovą lub czymś innym to rozważania w tylu co jest lepsze Mercedes S czy BMW 7. Liga ta sama decydują szczegóły i prywatne preferencje.
Co rejon polski to też inne upodobania ludzi. Są regiony gdzie np. Vaillant leży a coś innego stoi dobrze z gdzie indziej jest odwrotnie.
Pracuje w tym od ukończenia szkoły średniej i wiem, że gdym miał zostać przyłączony do
  • Odpowiedz