Wpis z mikrobloga

@spluczka

Falsyfikacji i weryfikacji podlegają wnioski z teorii, oraz - teorie i poszczególne ich fragmenty, a nie - aparat pojęciowy, tautologie. Podałem Ci wyraźny cytat z Poppera, powyżej, który jest chyba jednoznaczny.

Kucu, dla wyjaśnienia, fragment, który wkleiłeś tyczy się tego, że Popperowi wisi w jakim kontekście powstało jakieś odkrycie naukowe, czy była to genialna intuicja, czy komuś spadło jabłko na łeb, Poppera to nie interesuje, liczy się to, że ktoś
  • Odpowiedz
Co do tautologii, to zgodnie z idiotyczną teorią Misesa - cała jego teoria to jedna wielka tautologia, więc jak chcesz ją weryfikować?

@jacques_lacan: tylko aksjomaty, rozpatrywane oddzielnie - są tautologią. wynik dedukcji w oparciu o zbiór tautologii nie musi być tautologią

Problem z teorią Misesa jest taki, że aksjomatu o nieagresji nie da się
  • Odpowiedz
@NoLajf: to jest Twój udział w dyskusji? Boisz się napisać cokolwiek więcej, żeby się nie kompromitować jak @spluczka? Może ty mi napiszesz dlaczego w USA nie ma hiperinflacji, wbrew teoriom libertardów?

@spluczka: czekam na eksperyment weryfikujący aksjomat działania Misesa, zgodnie z tym, co pisał Popper.
  • Odpowiedz
że to w żaden sposób nie potwierdza CAŁEJ teorii Misesa, tylko może potwierdzić jednorazowo twierdzenie, które weryfikujesz.

@jacques_lacan: oczywiście, że nie potwierdzi założeń całej teorii Misesa. Ja to wiem. Ale wcześniej pisałeś, że cała szkoła ASE nadaje się do zaorania, bo wszystkie jej elementy sa nieweryfikowalne - bo "Mises".

Teraz zauważyłeś, że poszczególne elementy teorii samego Misesa można weryfikować. Duży progres
  • Odpowiedz
@spluczka: to my tu nie mówimy w takim razie o logice formalnej, tylko o jakiejś innej, bo w logice formalnej coś takiego jest niemożliwe (kuc-logika xD?). To, co piszesz to nie jest dedukcja logiczna, tylko wnioskowanie entymematyczne (trochę zresztą dziwne).

Ale wcześniej pisałeś, że cała szkoła ASE nadaje się do zaorania, bo wszystkie jej elementy sa nieweryfikowalne - bo "Mises".

No i wracamy do punktu wyjścia. Są dwie możliwości -
  • Odpowiedz
Ale co jest niemożliwe? Otrzymanie nowej, nietrywialnej wiedzy, z początkowych założeń za pomocą dedukcji?

@spluczka: otrzymanie zdań, które nie byłyby tautologiami. Ty chyba tego nie rozróżniasz.

o logice werbalnej/rozumowaniu werbalnym. oczywiście, że prakseologia nie opiera się na logice
  • Odpowiedz