Wpis z mikrobloga

ZGODNIE Z PRAKSEOLOGIĄ SIĘ NIE DA.

@jacques_lacan:

Po pierwsze: nie prakseologia, a konkretnie - Mises.
Po drugie: co to ma do rzeczy? Z punktu widzenia nauki, jedyne co nas interesuje to to, czy daną teorię można przetestować, czy też - nie..
Po trzecie - co ma prakseologia wspólnego z płacą minimalną, czy - z nowoczesną szkołą Austriacką, której to przedstawiciele mają bardzo różne podejście do samego
  • Odpowiedz
Czekam dalej na tą hiperinflację w USA spowodowaną QE. Teorii Misesa, zgodnie z tym, co pisał, nie da się udowodnić empirycznie, bo to jest teoria dedukcyjna a priori.

A w czym wnioski z teorii dedukcyjnej a priori przeszkadzają w empirycznej weryfikacji teorii?
P--------z od rzeczy i nie na temat..

Oczywiście. Jak się Misesa krytykuje to jest się ignorantem.
  • Odpowiedz
jesteś w stanie z siebie wydusić jakiś konkretny zarzut, poza pisaniem, że jestem ignorantem i bazuję na uprzedzeniach?

@jacques_lacan: Ładnie odwracasz kota ogonem. To ja czekam, aż w jakiś sposób się odniesiesz do meritum.

Bełkoczesz o jakichś badaniach, o których nic nie wiesz i których - przytoczyć nie możesz. Ale - ok.
Ograniczę się więc, po raz kolejny - do swoich pytań, na które też
  • Odpowiedz
Bełkoczesz o jakichś badaniach, o których nic nie wiesz i których - przytoczyć nie możesz. Ale - ok.

@spluczka:
Card and Krueger (1994 and 1995), Dube and Reich (2010), 2006 OECD Employment Outlook

w jaki sposób wnioski z teorii opartej o dedukcję z założeń a priori przeszkadzają w empirycznej weryfikacji teorii? Konkretnie? Duch Misesa przeszkadza Ci w weryfikacji? Niewidzialna ręka austriackiego wolnego rynku? Kto
  • Odpowiedz
Card and Krueger (1994 and 1995), Dube and Reich (2010), 2006 OECD Employment Outlook

A ja odsyłam do krytyki tej pracy (która wskazuje na błędy metodologiczne): https://arindube.files.wordpress.com/2013/10/dube_minwagejobgrowth.pdf

Oraz do późniejszych prac, które wykazują związek pomiędzy wysokością płacy minimalnej, a - poziomem bezrobocia:
http://www.epi.org/publication/epi_virlib_briefingpapers_1996_minimumw/
http://businessinnovation.berkeley.edu/WilliamsonSeminar/rubinstein110311.pdf
  • Odpowiedz
@Aleksander_Newski: no to dobrze kucu! To są jakieś badania, a nie p--------o Misesa i libertarian. W ten sposób nie trudno dojść do konkluzji, że nie da się przesądzić teoretycznie, czy płaca minimalna ma wpływ na bezrobocie, czy nie. Można to zrobić tylko w konkretnych okolicznościach empirycznych, bo badania pokazują różnie.
  • Odpowiedz
Ma, bo nie da się zweryfikować tego durnego aksjomatu przecież.

@jacques_lacan: Nie czytało się Poppera, co?
Powtarzasz te same bzdury, które czytałem już dziesiątki razy na wykopie, czy - serwisach typu racjonalista.pl, czyli - czyjeś wyobrażenia n.t. tego czym Popperyzm jest, a czym - nie jest.

Falsyfikacji i weryfikacji podlegają wnioski z teorii, oraz - teorie i poszczególne ich fragmenty, a nie - aparat pojęciowy, tautologie. Podałem Ci wyraźny cytat z Poppera, powyżej,
  • Odpowiedz
@jacques_lacan: Nie przypominam sobie żeby akurat Mises o tym pisał. Tak natomiast mówią wykładowcy ekonomii MIT, podręczniki ekonomiczne, a o ile mi wiadomo to polscy wykładowcy z makro tez.

Jeszcze raz powtarzam: czekam zaprzeczenie prawa popytu i podaży, zaprzeczenie postrzegania pracy jako dobra rynkowego. Albo ta rozmowa będzie musiała się zakończyć z powodu braku argumentów z twojej strony.
  • Odpowiedz
@Aleksander_Newski: @spluczka k

Tak natomiast mówią wykładowcy ekonomii MIT, podręczniki ekonomiczne, a o ile mi wiadomo to polscy wykładowcy z makro tez.

OJEJ. Przeczytałeś podręcznik do Makro I i już świrujesz. Kucu, co innego teorie, w których masz masę założeń, min. idealną równowagę (takie modele odrzucali wasi idole - Ludi i Hayek), a co innego badania empiryczne. Przecież to są dwie różne sprawy. No kucu pliz...
  • Odpowiedz