Wpis z mikrobloga

Miki programiści i informatycy - jak trudne może być samodzielne nauczenie się w stopniu średnio-zaawansowanym języka #php dla niegłupiego #rozowypasek z jako takim ogarnięciem w temacie? Uczę się już #html5 i #css, znam #linux i #windows, posługuję się #cms, więc kompletny dyletant ze mnie nie jest, ale nie powiedziałabym, że się znam na komputerach albo że to jest moja mocna strona. Ot, humanistyczny łeb ze mnie. Mimo tego chciałabym spróbować i szacuję swoje szanse.
Przy okazji moglibyście polecić kursy czy książki? Najlepiej w języku polskim.

#programowanie #informatyka #rozowepaski #pytanie
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@edgar_k: są interpretowane na swoich maszynach wirtualnych i każdy który chodź trochę pisząc w nich o tym wie, oczywiście istnieją oprogramowania oferujące bezpośrednio kompilację do kodu natywnego ale w domyśle najpierw jest maszyna wirtualna a potem natywnie jest to odpalae i na c# i na javie
  • Odpowiedz
są interpretowane na swoich maszynach wirtualnych i każdy który chodź trochę pisząc w nich o tym wie

@Jurigag: Skoro już mam eksperta - to jak to jest, że inne jezyki niż Java sa interpretowane na wirtualnej maszynie Javy - np. Scala czy Groovy? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

No i coz, jestes wlasnie zywa definicja PHP - pojecia nie masz o czym mowisz, ale udajesz znawce -
  • Odpowiedz
@nv-: nie chcę walnąć jakiejś bzdury, bo co nieco błądzę w ciemnościach, ale chyba na etapie nauki z pomocą codecademy.com wybór i instalacja frameworka nie jest konieczna? I jeszcze pytanie - php korzysta trochę z html - czy lepiej nauczyć się porządnie html i później zabierać za php, czy uczyć się równocześnie jednego i drugiego?
  • Odpowiedz
@mala_rybka: Sam język jest prosty, ale dopiero przy frameworkach nabiera większego sensu. W późniejszym etapie zdziwisz się jak wiele pracy możesz zaoszczędzić dzięki ich używaniu. Jeśli chcesz poznać składnie, to skup się głównie na programowaniu obiektowym. Znajomość html, css, js również jest bardzo pomocna - ale miej na uwadze, że to warstwa wizualna. "Zadaniem php" jest przetwarzanie informacji od użytkownika i zapewnianie odpowiedzi na jego żądania.
  • Odpowiedz