Wpis z mikrobloga

Miki programiści i informatycy - jak trudne może być samodzielne nauczenie się w stopniu średnio-zaawansowanym języka #php dla niegłupiego #rozowypasek z jako takim ogarnięciem w temacie? Uczę się już #html5 i #css, znam #linux i #windows, posługuję się #cms, więc kompletny dyletant ze mnie nie jest, ale nie powiedziałabym, że się znam na komputerach albo że to jest moja mocna strona. Ot, humanistyczny łeb ze mnie. Mimo tego chciałabym spróbować i szacuję swoje szanse.
Przy okazji moglibyście polecić kursy czy książki? Najlepiej w języku polskim.

#programowanie #informatyka #rozowepaski #pytanie
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wzr1one: bzdury wypisujesz marnowanie czasu, codeacademy jest dla super początkujący ona potrzebuje jakiegoś kursu jeśli zna angielski to jest ich pełno w internecie przejrzyj recenzje i kup lub poszukaj darmowego i jakaś książka, będzie ok pózniej dasz sobie radę.
  • Odpowiedz
jak trudne może być samodzielne nauczenie się w stopniu średnio-zaawansowanym języka #php dla niegłupiego #rozowypasek z jako takim ogarnięciem w temacie?

@Proxima_Centauri: Więc POCZĄTKUJĄCY będzie idealny na samym początku, żeby załapać podstawy, a potem może przecież przejść na następny poziom
  • Odpowiedz
@mala_rybka:

jak trudne może być samodzielne nauczenie się w stopniu średnio-zaawansowanym języka #php

ja proponuje uczyć się dalej i nie pytać o takie rzeczy bo jest duża szansa że się zniechęcisz po tym jak się dowiesz ile jest rzeczy do ogarnięcia
  • Odpowiedz
rozumiem, że popełniłam jakieś branżowe faux pas ( ͡° ʖ̯ ͡°).

@mala_rybka: taki żart. Serio, nie widze sensu dla którego ktoś miałby się uczyć PHP obecnie. Jest mnóstwo lepszych, bardziej perspektywicznych rozwiązań, a większość "programistów PHP" ryje tak naprawde w HTMLu/JSie od czasu do czasu przepisując po raz miliardowy jakiegoś CRUDa..
  • Odpowiedz
Liczba ofert pracy PHP jest naprawdę duża.

@Krs90: tak samo jak do pracy w magazynach i fabrykach na tasme. O czymś to świadczy?

pytano mnie o php, wywnioskowałam, że jego znajomość byłaby atutem.

@mala_rybka: bo "przy okazji" pewnie jest. A że wiekszosc "marketingu internetowego" to operowanie na gimbosystemach pisanych w PHP, to wszystko pasuje idealnie..
  • Odpowiedz
@edgar_k: No o czym? O tym że brakuje ludzi z jego znajomością? Oferty które widziałem są naprawdę dobre, chociaż dla wykopowych informatyków 15k to drobne.
@mala_rybka: Ja obecne praktycznie od zera zaczynałem naukę PHP, nie jest jakiś bardzo łatwy i trochę trzeba posiedzieć.
  • Odpowiedz
No o czym? O tym że brakuje ludzi z jego znajomością? Oferty które widziałem są naprawdę dobre, chociaż dla wykopowych informatyków 15k to drobne.

@Krs90: o tym samym o czyms swiadczy duza liczba potrzebnych pracownikow do fabryki. Ze potrzeba roboli, ot i tyle, i ze taniej jest ich zatrudniac niz np. zautomatyzowac proces.
Dlaczego chinska gospodarka jest taka potezna? Bo byla tania, bardzo tania, a teraz swiat sie od tego
  • Odpowiedz
@edgar_k: nie każdy zostanie świetnym programistą czy idącym w awangardzie specem od innej wysoko premiowanej dziedziny. Usiłuję się po prostu na miarę swoich możliwości dostosować do rynku pracy. A tak z czystej ciekawości... Ruby dla przykładu?
  • Odpowiedz