Wpis z mikrobloga

Co się stało z Wilkiem rudym?

Canis rufus jest uznawany za siostrzany gatunek kojota, który wyewoluował we wschodniej części Ameryki Północnej. Niektórzy systematycy zaliczają go do podgatunku wilka.

W XX wieku Wilk czerwony ucierpiał z powodu ogromnych strat w populacji oraz kurczącego się terytorium życia. W 1967 roku został dopisany na listę gatunków zagrożonych wyginięciem. Mimo to ich liczebność spadała, co skutkowało decyzją w 1973 roku, by usunąć Wilka rudego z środowiska naturalnego i zadbać o powiększenie ich populacji w specjalnych ośrodkach. Do końca 1980 roku nie było już żadnego Wilka rudego na wolności.

W 1987 roku Wilk czerwony był z powrotem wprowadzony do środowiska w Narodowym Zaciszu Przyrody Alligator River w Północnej Karolinie. Była to pierwsza próba przywrócenia Wilka rudego do środowiska. Obecnie szacuję się, że na wolności żyje od 75 do 100 osobników.

Warto też napomnieć, że problemy tego wilka są spowodowane masowymi polowaniami w XX wieku oraz celowym niszczeniem legowisk.

Jak będziecie chcieli to mam dużo różnic między Canis Lupus, a Canis Rufus, ale to na pewno nie dzisiaj, bo nie mam siły na tyle pisania ( ͡° ʖ̯ ͡°)
-------------------------------------
#wilknawieczor <- zapraszam do obserwowania #wilk #zwierzeta #zwierzaczki #ekologia #ciekawostki

Wołam stado:

Warwick - Co się stało z Wilkiem rudym?

Canis rufus jest uznawany za siostrzany ga...

źródło: comment_yBDzq7k4bSrLSU7CQDI8D1J0B4vMwlJS.jpg

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach