@ufo99: z ciekawości, macie jakieś inne sposoby na takie cuda? :) widziałem juz wiele, ale w większości nawet tych 'topowych' projektów takie rzeczy się zdarzają, a ludzie tworzący takie ryby tłumaczą się, że innej metody nie ma... :)
@nadmuchane_jaja: Przede wszystkim w takiej formie jest to nieczytelne - można oczopląsu dostać i w tej kwestii bardzo polecam "Czysty Kod" Roberta C. Martina (jak Helion robi promocję można wyjąć za niecałe 40 cebulionów). @moon5 Z prostych uwag: 1. Funkcja nie powinna się kończyć exitem, powinna coś zwracać. Header warto byłoby wydzielić i zabezpieczyć przez zapętleniem. W takim układzie niewiele brakuje, żeby sobie zapętlić przeskoki. 2. Funkcja powinna wykonywać jedną czynność. A tutaj sprawdzasz i hasło i login i jeszcze robisz header i coś zwracasz (wynik innej funkcji). Za dużo tego. 3. Warto zastąpić to metodami (nawet statycznymi). Żeby potem nie szukać w którym miejscu jest funkcja register(), a a
@moon5: to wszystko zależy od kodera, jak jest ogarnięty to nawet największy bajzel nie popsuje pracy :) ale... im bardziej nieczytelny kod tym łatwieł o pomyłkę :/
@JareQ: nie zawsze się to sprawdza, ale jest to na pewno jakaś alternatywa - dlatego pytałem jak 'inni' to rozwiązują :) ja mam jeszcze inną metode na taką wlidację formularzy, ale wynika ona z budowy mojego frameworka, dlatego nie ma sensu jej tu publikować :)
w swoim kodzie w ogóle nie mam konstrukcji tego typu lub switchy do sterowania modułami :) #chwalesie
@moon5: Nie tyle nieprzepisowo, co po prostu utrudnianie sobie życia. Każdy powrót do takiego kodu w celu zmian będzie bołał coraz bardziej. A jak siądzie ktoś inny to już w ogóle ( ͡°͜ʖ͡°).
@JareQ: u ciebie sprawdza każdy warunek, a powinien przestać po pierwszym błędzie więc ja bym dodał to: if(errors[i-1] != success) {if(!warunek i){errors++}} czy coś
@JareQ: Buta przez kolegę przemawia ( ͡°( ͡°͜ʖ( ͡°͜ʖ͡°)ʖ͡°) ͡°) Nie ma "jedynej słusznej" koncepcji, a z prostych - lepszym byłoby zastąpienie Twojej tablicy obiektem, który by kolejkował komunikaty i zwracał je (wygodniej) w odwrotnej kolejności
10 lat temu Rosjanie mieli jeszcze pozytywny stosunek do Polaków i tutaj nawet nazwali Polaka bratem. Później wszystko się zepsuło przez politykę zachodu względem Ukrainy. #wojna #ukraina #rosja #polska #polityka
#php #programowanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: comment_3FGzjJF4FenXdGY2Al0rBRXeRdO83Jz7.jpg
Pobierzbool success = F("a");if (success) {
success =
@moon5
Z prostych uwag:
1. Funkcja nie powinna się kończyć exitem, powinna coś zwracać. Header warto byłoby wydzielić i zabezpieczyć przez zapętleniem. W takim układzie niewiele brakuje, żeby sobie zapętlić przeskoki.
2. Funkcja powinna wykonywać jedną czynność. A tutaj sprawdzasz i hasło i login i jeszcze robisz header i coś zwracasz (wynik innej funkcji). Za dużo tego.
3. Warto zastąpić to metodami (nawet statycznymi). Żeby potem nie szukać w którym miejscu jest funkcja register(), a a
if ( x == x ) { // ID: 0001
if ( y == y ) { // ID: 0002
} // end if
Serio nikt nie wpadł na to ?
w swoim kodzie w ogóle nie mam konstrukcji tego typu lub switchy do sterowania modułami :) #chwalesie
Każdy powrót do takiego kodu w celu zmian będzie bołał coraz bardziej. A jak siądzie ktoś inny to już w ogóle ( ͡° ͜ʖ ͡°).
if(errors[i-1] != success) {if(!warunek i){errors++}}czy coś@JareQ: Buta przez kolegę przemawia ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Nie ma "jedynej słusznej" koncepcji, a z prostych - lepszym byłoby zastąpienie Twojej tablicy obiektem, który by kolejkował komunikaty i zwracał je (wygodniej) w odwrotnej kolejności