Wpis z mikrobloga

@Oskarek89: Orientowałem się w tym bo sam działam w 100% zdalnie. Byłem na kilku spotkaniach firm pośredniczących w zakładaniu spółek Ltd, LLC i innych rajach. Wszystko wyglądało OK, prawnicy (z tych firm) mówili, że to w 100% legal. Wydałem kilkaset złotych na konsultacje i w skrócie mówiąc, jest to bardzo ryzykowne.

Bardzo łatwo jest udowodnić, że jesteś rezydentem Polski i podlegasz pod to prawo nawet jakbyś siedział w Bangladeszu na
  • Odpowiedz
@Oskarek89: Większość osób sprzedaje keye/premium/doładowania z LLC, ale mam znajomego, który miał LLC i sprzedawał na allegro i kontrola po 5 miesiącach + udowodniona rezydentura w Polsce.

Nie jesteś anonimowy - będziesz wydawał kasę z tego konta (robił przelewy). Ryzyko według mnie jest bardzo duże, bo w razie przypału lecisz 75% dochodu + odsetki. Ale to musisz już sam ocenić czy się opłaca.
  • Odpowiedz
@campleo: Ale to co? Nie płacił podatku? Gdzie miał konto w banku? Ja wstępnie chciałem ominąć tylko VAT i ZUSy, 19% normalnie chciałem płacić, ale jeśli trzeba będzie to wyjadę z kraju i tyle mnie widzieli xD jeśli mam płacić 0%
  • Odpowiedz
@Oskarek89: Płacił, ale nie na Polskich zasadach tylko takich jak w UK (bo miał spółke LTD). Miał konto w angielskim banku. Ale w Polsce masz zwolenienie z VATu do pewnego progu. Ale mówie, sam zadecyduj. Ja tylko mówię, że to ryzykowna sprawa, można zyskać lub dużo stracić bo nie chciałbym płacić 75% + odsetki np. z ostatnich 2 lat :p
  • Odpowiedz