Wpis z mikrobloga

Mam mały dylemat. Zrobiłem małą sieć wifi: router, a do niego kablem podłączone 3 access pointy, tak aby pokryć zasięgiem cały budynek. Jeden z nich momentami jednak nie wyrabia przy dużej liczbie podłączonych urządzeń, stąd myślę o dołączeniu do sieci kolejnego access pointa żeby odciążyć miejsce skąd nawiązywane jest najwięcej połączeń. Przy routerze mam wolny jeszcze jeden port lan, ale że pociągnięcie kabla do access pointa będzie nieco problematyczne, to zastanawiam się czy możliwe i równie efektywne będzie podpięcie nowego access pointa do jednego z już używanych, czyli router>access point>access point. Router to airlive gw300nas, a access pointy to airlive ap60.

Z góry dzięki za dobre rady :)

#pytanie #sieci #siecikomputerowe #wifi #router
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@slash: wiesz ze jedym kablem sieciowym mozna podlaczyc dwa urzadzenia?(o ile nie laczysz sie portami gigabitowymi)? Jesli chodzi Ci o spiecie tych AP kablem to moze pomoc choc niekoniecznie jesli to cpu ap nie wyrabia. Bardziej bym sie sklanial ku wymianie najbardziej obciazonego ap na jakies wydajniejsze urzadzenie
  • Odpowiedz
@lim4k: Dzięki za odpowiedź, problem w tym, że już dokonałem wymiany na bardziej wydajniejsze urządzenie :] Jak można podłączyć jednym kablem dwa urządzenia?
  • Odpowiedz
@slash: przeciez to nastepna zabawka jest, zeby jeszcze mozna bylo na to cos alternatywnego wgrac to by sie dalo dosc czemu to sie dlawi. Wogole to jesli klienci nie zapuszczaja torrentow to te 15 osob powinno utrzymywac
  • Odpowiedz
@dktr: @lim4k: Sieć ma ogarnąć max 30 klientów, zazwyczaj jest ich nie więcej niż 20, a średnio 10-15, więc w zakup droższego sprzętu wchodzić nie będę. Interesuje mnie tylko czy ów access point da radę przez lana obsłużyć swój ruch i ten z drugiego access pointa - myślałem, że być może tylko z połączeniami wifi ma problem.
  • Odpowiedz
@slash: Nie wiem jak w przypadku twojego AP ale Ovislink 5460 ma 2 porty LAN i btest pomiędzy portami wyciąga około 50Mbit TCP
  • Odpowiedz
@brokenik: No nie wiem czy coś innego niż kilka urządzeń dałoby radę - odległość pomiędzy obecnymi nadajnikami to nawet 25m przez kilka ścian. Czyli mam rozumieć, że dodatkowy access point, który przejmie część klientów nie zamuli tego pierwszego, który to będzie miał owych kilentów trochę mniej, ale tylko po wifi?( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@slash: 25 metrów to jest ŻADNA odległość - ostatnio montowałem jednego Unifi pod sufitem u wymagającego klienta - dom. ponad 150 metrów kwadratowych - zasięg z 1 urządzenia w całym domu + w ogródku. Ściany z suporeksu i pokryte ozdobnymi kafelkami marmurowymi i granitowymi. Jeśli będą między sobą spięte po kablu to nie powinno nic zamulać. Pamiętaj tylko, żeby APki od siebie były ODSEPAROWANE kanałami. Odpowiednio 1-6-12 kanał.
  • Odpowiedz