Wpis z mikrobloga

#webdev #javascript #naukaprogramowania #znowuniewiem

Hej, Snake jako tako działa, ale jako że robiony "po mojemu" (czyli optymalizacja kodu = -1), mam pytanie. W jaki sposób sprawdzić czy wąż nie zjadł sam siebie? Bo metoda wpisania koordów wszystkich części "ciała" do tablicy a następnie porównywania pętlą kordów "głowy" z wartościami kolejnych indexów tej tablicy to chyba najmniej wydajne rozwiązanie jakie dało się wymyślić xD

http://planlekcji.vv.si/snake/index.html
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jedentrylion: Standardowa odpowiedź nr123: "U mnie działa" ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A tak serio zagraj jeszcze raz, bo naprawdę nie wiem co się mogło stać, nigdy tak nie miałem :)
  • Odpowiedz
@sebask: Testowałem kilkadziesiąt razy i ani razu nie udało mi się powtórzyć tego błędu :( Przycisk start będzie, jestem ciekaw tylko jak udoskonalić system sprawdzania kolizji bo narazie jest beznadziejny, przy score > 500 porównywanie tablicy która ma 500 pozycji może mocno wpłynąć na wydajność :P
  • Odpowiedz
@Vitin: Fajnie widzieć takie postępy. Jeszcze niedawno robiłeś plan lekcji, a teraz widzę pełno prawną grę, brawo! :)

Rozwiązanie, które wymyśliłeś jest dobre jak na taką grę, nic więcej nie potrzebujesz.

Ale nie może być jak masz teraz. Wykonujesz ponad 8 jQuerowych funkcji co pętle, to zdecydowanie za dużo. Ogranicz to do zera :D

Lepiej będzie trzymać w tablicy kordy każdej częśc węża i i aktualizować co ruch (tak jak
  • Odpowiedz