Wpis z mikrobloga

#linux #ubuntu

about:reader?url=http%3A%2F%2Fwww.markshuttleworth.com%2Farchives%2F1434&tabId=0

A debian wciaz zajmuje sie walka system initow ;)

Ubuntu>Debian

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WallAR: Ubuntu chce być wszędzie, więc musi stworzyć przyjazne środowisko, uniwersalne. Czy to ma jakieś większe znaczenie dla końcowego użytkownika? Pewnie nie. Standardowo będzie on korzystał ze Sklepu (Software Center) lub zewnętrznych PPA (w konsoli).

Debian ma przewagę nad Ubuntu pod względem stabilności i przewidywalności - stabilna polityka wydań. Kwestia init to polityka. Nie mamy na nią wpływu.

Ciekawe, że Fedora, openSUSE czy Arch czują się świetnie w objęciach systemd,
  • Odpowiedz
@fadeimageone: dlatego rzadko kiedy korzystam z czystego ubuntu ;) wole zainstalowac elementary os. Szybko latwo i jakos wyglada. A co pod maska jakos specjalnie mnie nie emocjonuje. Ma dzialac ;)
  • Odpowiedz
@FunkYoSelf: co jest niebezpieczne w korzystaniu z zaufanego repozytorium ubuntu + elementary? ;) repozytoria dodaje swiadomie. Jak mam watpliwosci co do danego repozytorium to nie dodaje. Zreszta kontrolowac pakiety recznie mozna. Czesc rzeczy i tak sam recznie kompiluje ;)
  • Odpowiedz
@WallAR: Nie wiem czy jesteś faktycznie tak ograniczony czy tylko sobie trollujesz. Dziwi mnie twoje zaufanie do twórców jednej z najmniej stabilnych dystrybucji jakiej używałem. Zachowujesz się trochę jak stereotypowa kobieta-kierowca dla której samochód wygląda tak: kierownica -> (magia) -> koła. Z tą różnicą, że samochód oddaje się do przeglądów, a z systemem operacyjnym raczej nie idziesz do specjalisty, który wie co siedzi pod maską.

Może gdybyś pomyślał i zainteresował
  • Odpowiedz