Wpis z mikrobloga

#rails #ruby #programowanie #ajax

Mirki mam noobowski problem. Pierwszy raz bawię się ajaxem. Ajax wysyła zawartość formularza. Potem rails zapisuje to do bazy danych i teraz mam pytanie. Chcę, by serwer w odpowiedzi przesłał mi JSON z całym obiektem, który został zapisany. Nie wiem jakie ma id więc nie mogę w ajaxie dać adresu /model/id.json. Chciałem zawartość formularza (bo mam jej wartość), ale jest ona zbyt długa i zbyt brzydko by to wyglądało. Jak mam zrobić, by po wysłaniu POSTa w odpowiedzi dostałbym JSONa.
  • 10
@lucku: Udało mi się zrobić tak, by po zapisie renderowało jsona. To jednak nic nie zmienia. Mój kod jquery wygląda tak

$(document).ready(function(){

$(".btn").click(function(){

var input = $('.form-control').val();

$.ajax({

type: "POST",

url: "/model",

data: {

link : {

content: input

}

},

success: function(json){

alert( json['cos_z_obiektu']);

}

});

});

});

Chciałbym, by atrybut z obiektu został mi wyświetlony. Skrypt w ogóle nie chce działać. Tak jak pisałem, jestem początkujący. Używam jquery oczywiście.
@lucku: OK, dostaję już w logu to, co chcę (ten render zaprowadził mnie w dobrą stronę, dzięki wielkie!)

{"id":45,"content":blablabla,"tocochce":"jeszczeWiecejBlabla"}

Jak z takiego obiektu wyciągnąć tylko parametr tocochce? json.tocochce nie dziala
@lucku: undefined dalej w logach. Samo json działa. Możliwe, że nie jest to widziane jako obiekt json? zapis parametru json wygląda tak w logach

{"id":52,"content":"tekst"}