Wpis z mikrobloga

#rails #ruby #programowanie #ajax

Mirki mam noobowski problem. Pierwszy raz bawię się ajaxem. Ajax wysyła zawartość formularza. Potem rails zapisuje to do bazy danych i teraz mam pytanie. Chcę, by serwer w odpowiedzi przesłał mi JSON z całym obiektem, który został zapisany. Nie wiem jakie ma id więc nie mogę w ajaxie dać adresu /model/id.json. Chciałem zawartość formularza (bo mam jej wartość), ale jest ona zbyt długa i zbyt brzydko by to wyglądało. Jak mam zrobić, by po wysłaniu POSTa w odpowiedzi dostałbym JSONa.
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lucku: Udało mi się zrobić tak, by po zapisie renderowało jsona. To jednak nic nie zmienia. Mój kod jquery wygląda tak

$(document).ready(function(){
  • Odpowiedz
@lucku: OK, dostaję już w logu to, co chcę (ten render zaprowadził mnie w dobrą stronę, dzięki wielkie!)

{"id":45,"content":blablabla,"tocochce":"jeszczeWiecejBlabla"}

Jak z takiego obiektu wyciągnąć tylko parametr tocochce? json.tocochce nie dziala
  • Odpowiedz
@lucku: undefined dalej w logach. Samo json działa. Możliwe, że nie jest to widziane jako obiekt json? zapis parametru json wygląda tak w logach

{"id":52,"content":"tekst"}
  • Odpowiedz
console.log(JSON.parse(json).content)

@lucku: W momencie jak pisałeś, właśnie sam znalazłem metodę do parsowania tego :P działa, dzięki ;]
  • Odpowiedz