Wykop.pl Wykop.pl
  • Główna
  • Wykopalisko250
  • Hity
  • Mikroblog
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
Zaloguj się

Popularne tagi

  • #ciekawostki
  • #informacje
  • #technologia
  • #polska
  • #swiat
  • #motoryzacja
  • #podroze
  • #heheszki
  • #sport

Wykop

  • Ranking
  • Osiągnięcia
  • FAQ
  • O nas
  • Kontakt
  • Reklama
  • Regulamin
tptak

tptak

Dołączył 16 lat i 1 mies. temu
  • Obserwuj
  • Akcje 15102
  • Znaleziska 1819
  • Mikroblog 13283
  • Obserwujący 84
  • Obserwowane 61
  • Dodane (611)
  • Komentowane (8360)
  • Plusowane (4312)
tptak
tptak 13.12.2015, 22:56:17
  • 6
Śląski i dwa ziarniste. #chleb #chlebdomowy #dasbrot #bojowkapiekarska
tptak - Śląski i dwa ziarniste. #chleb #chlebdomowy #dasbrot #bojowkapiekarska

źródło: comment_6l7fc8a62bEwW3DeDqiyKiPJDmjp7n7e.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

zupa_z_kasztana
zupa_z_kasztana
13.12.2015, 23:05:56
  • 2
@tptak: U mnie w domu zabrakło pieczywa, więc na szybko upiekłam bułeczki. :)
zupazkasztana - @tptak: U mnie w domu zabrakło pieczywa, więc na szybko upiekłam bułe...

źródło: comment_tMqvM5fsucAKjgjthrXzt85VCiNQEP4d.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
zupa_z_kasztana
zupa_z_kasztana
13.12.2015, 23:15:50
  • 2
@tptak: Współlokatorzy by mnie chyba zabili, z trudem upycham po szufladach marne kilka kilogramów. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
tptak
tptak 12.12.2015, 23:36:13
  • 3
Dziś chleba nie piekłem. #ciasto
tptak - Dziś chleba nie piekłem. #ciasto

źródło: comment_tYczNimFi3PdnqmZs79sCZJPGDsAcj99.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

mirodziej
mirodziej
12.12.2015, 23:38:24
  • 5
@tptak: ja też dziś nie piekłem chleba, pozdrawiam
  • Odpowiedz
tptak
tptak
Autor
13.12.2015, 18:56:39
  • 1
Jest też koło stu pierogów, drugie tyle czeka.
@peralta: ok
  • Odpowiedz
tptak
tptak 10.12.2015, 22:54:40
  • 3
Robię zakwas bezglutenowy na mące z brązowego ryżu. Po 48h jest tak.
#bojowkapiekarska #zakwas
tptak - Robię zakwas bezglutenowy na mące z brązowego ryżu. Po 48h jest tak.
#bojowk...

źródło: comment_kG9euA8jgK2FiVPbwazRuwX5LdK0efhN.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Krafti
Krafti
10.12.2015, 22:56:52
  • 2
@tptak: wyglada jak twarog, a
twarog to samo zdrowie.
  • Odpowiedz
tptak
tptak
Autor
10.12.2015, 23:41:08
  • 1
@Papasanbaba: dla mnie to odskocznia. Od roku pracuję nad jednym produktem, pierwszy release w styczniu pierwszy klient muzę za rok. A chleb maksymalnie 24h i masz, a kilogram w pracy znika w 10 minut.
  • Odpowiedz
tptak
tptak 10.12.2015, 21:48:57
  • 5
Dzisiejszy #chleb #chlebdomowy #dasbrot #bojowkapiekarska
Żona robiła ostatnio zgodnie z przepisem zakwas plus drożdże, dziś bez drożdży.
tptak - Dzisiejszy #chleb #chlebdomowy #dasbrot #bojowkapiekarska
Żona robiła ostatn...

źródło: comment_oTT84cVZu5HOPqw6SFZSxNd0siGatw4k.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

tptak
tptak
Autor
24.10.2016, 18:31:05
  • 0
@VoltageControlled: http://przepisnachleb.pl/szybki-chleb-pszenno-zytni/
  • Odpowiedz
V.....d
V.....d
konto usunięte 24.10.2016, 18:37:26
  • 0
@tptak: dziękuję
  • Odpowiedz
tptak
tptak 10.12.2015, 21:42:11
  • 4
Wczorajszy #chleb #chlebdomowy #dasbrot #bojowkapiekarska
Trochę blady, ale wchodzi dobrze.
tptak - Wczorajszy #chleb #chlebdomowy #dasbrot #bojowkapiekarska 
Trochę blady, ale...

źródło: comment_ctHcRxLpi07WnVMemgMhh08R2r8U6rAn.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

KhorneFlakes
KhorneFlakes
10.12.2015, 22:03:13
  • 1
@Sverc: Ja też :D
  • Odpowiedz
tptak
tptak
Autor
10.12.2015, 22:11:23
  • 1
@Sverc: @KhorneFlakes: pniak pszenno-żytni na zakwasie.
  • Odpowiedz
tptak
tptak 08.12.2015, 00:29:31
  • 6
Takie tam. #chleb #chlebdomowy #dasbrot
tptak - Takie tam. #chleb #chlebdomowy #dasbrot

źródło: comment_F9nvA83MnUJF5GtODfg1oNAC21GLRjWV.jpg

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

travikk
travikk
10.12.2015, 21:43:02
  • 0
@tptak: daj przepis
  • Odpowiedz
tptak
tptak
Autor
10.12.2015, 22:10:09
  • 1
@travikk: http://tarzynkowo.blogspot.co.uk/2014/04/zwyky-biay-chleb-na-zakwasie.html?m=1
Tylko dodaję dwie garście ziaren dyni
  • Odpowiedz
tptak
tptak 05.12.2015, 21:57:31
  • 4
Chwalę się. Żona dziś piekła. Wynik tego weekendu to 15 bochenków. #chleb #chlebdomowy #dasbrot
tptak - Chwalę się. Żona dziś piekła. Wynik tego weekendu to 15 bochenków. #chleb #ch...

źródło: comment_tHke6FouB9xmQ3eYsFTUsqysBig3enCs.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

el_capitano_grande
el_capitano_grande
05.12.2015, 22:12:40 via Android
  • 0
@tptak: czy mogę przepis?
  • Odpowiedz
tptak
tptak
Autor
05.12.2015, 22:21:19
  • 0
@zupa_z_kasztana: Trochę do pracy, trochę dla koleżanek-mam z przedszkola, trochę dla sąsiadów... Na dobry chleb zawsze znajdą się chętni, żeby robić dobry chleb, trzeba piec dużo (w sensie często, żeby się nauczyć powtarzalności), żeby piec dużo, trzeba dużo składników, żeby zapłacić za składniki, trzeba mieć trochę pieniążków, i tak koło się zamyka.
@susel38: No nienajgorsze.
@el_capitano_grande: Wiem że żona robiła na zakwasie i drożdżach, i chyba
  • Odpowiedz
tptak
tptak 04.12.2015, 21:12:23
  • 8
Zwykły #chleb Pszenno-żytni na zaczynie. Mąka mi się kończy na 10 dni przed kolejną dostawą. #chleb #chlebdomowy #dasbrot
tptak - Zwykły #chleb Pszenno-żytni na zaczynie. Mąka mi się kończy na 10 dni przed k...

źródło: comment_z8eyruwHMbmpO0Pv6qfBFoBEig1TbwqJ.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

tptak
tptak
Autor
04.12.2015, 21:39:21
  • 1
@dGustator: używam tradycyjnego wypiekacza, ręce i piekarnik. Kenwood Chef Major Titanium, był na przecenie z 650 na 335 funtów. Zrobienie 8 chlebów ręcznie zajmuje mi 2 godziny, a białego nie mogłem robić poza weekendem, bo skazywałem żonę na wyrabianie ręczne przez 30 minut. Teraz do miksera hop i po sprawie.
  • Odpowiedz
tptak
tptak
Autor
05.12.2015, 21:21:15
  • 0
@bloodbro: no wiem. #chleb był pieczony na sprzedaż wypieków w szkole córki, więc sam nie sprawdzałem. Stawiam że były że dwa lub trzy duże otwory, a reszta względnie mała.
  • Odpowiedz
tptak
tptak 28.11.2015, 21:34:18
  • 4
Coraz bliżej. #bagiety #chleb #chlebdomowy #dasbrot
tptak - Coraz bliżej. #bagiety #chleb #chlebdomowy #dasbrot

źródło: comment_jfEKStcHsfpSGyRY5Pk1BZLtLnedlLFo.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

tptak
tptak 27.11.2015, 18:16:11
  • 6
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

michalo94
michalo94
27.11.2015, 18:16:56
  • 6
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • Odpowiedz
S.....e
S.....e
konto usunięte 27.11.2015, 18:19:46
  • 2
@tptak: Wyglądasz jak taki typowy Miłosz. ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
tptak
tptak 21.11.2015, 22:04:59
  • 2
Bagiety po raz kolejny. Tym razem z przepisu J. Hammelmana, na poolish. Źle uformowane, drożdże jakieś dziwne, muszę pójść do Turka po świeże. I naciąłem źle, więc się kiepsko rozeszły. #chleb #chlebdomowy #dasbrot #bagiety
tptak - Bagiety po raz kolejny. Tym razem z przepisu J. Hammelmana, na poolish. Źle u...

źródło: comment_YfXnGwKfDPHuQ3EJbOcZ26xYB7K2CoCW.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

tptak
tptak 07.11.2015, 06:50:37
  • 8
Ciekawostka: mąka się pali: https://youtu.be/mEnn9x6tKag
Jakie to ma znaczenie? Ilość gramów popiołu że spalenia 100kg mąki jest znana jako typ mąki. Oczywiście w laboratorium spala się niewielką ilość, nie sto kilo :)
Chleb zwykły że wczoraj, z makiem na skórce. W sumie jakieś cztery kilo. #chleb #chlebdomowy #dasbrot
tptak - Ciekawostka: mąka się pali: https://youtu.be/mEnn9x6tKag
Jakie to ma znaczen...

źródło: comment_yz0MbM97uM69nXf77Ew5E99tkL3u6ofO.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

tptak
tptak
Autor
07.11.2015, 08:43:07
  • 2
@szarley: mógłbym przysiąc, królu złoty, że kalorie to ilość wydzielonego w spalaniu ciepła, a nie popiołu.
@Felonious_Gru: w sensie do palenia? Nie wątpię, masz film?
  • Odpowiedz
Felonious_Gru
Felonious_Gru
07.11.2015, 11:30:53 via Android
  • 2
@tptak: http://www.wykop.pl/wpis/15084051
  • Odpowiedz
tptak
tptak 31.10.2015, 18:55:45
  • 1
Drogi Wykopie,
Dzisiejszy dzień był dobry. #chleb #chlebdomowy #dasbrot
tptak - Drogi Wykopie,
Dzisiejszy dzień był dobry. #chleb #chlebdomowy #dasbrot

źródło: comment_xoEyokDIJrf46s6lTX5cc0ameYT4lHfd.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Srala-Bartek
Srala-Bartek
31.10.2015, 20:16:17
  • 0
@tptak: A zakwasu żytniego używasz?
  • Odpowiedz
tptak
tptak
Autor
31.10.2015, 21:17:11
  • 0
@Srala-Bartek: Żytni. Mam też mieszany pszenno-żytni. Miałem też bezglutenowy z brązowego ryżu, ale mi nie leżał. Ostatnio próbowałem zrobić gryczany, ale muszę spróbować od nowa. Planuję też zrobić pszenny z mąki chlebowej, bo póki co mam wszystkie na pełnym przemiale.
  • Odpowiedz
tptak
tptak 25.10.2015, 12:34:04
  • 3
Bagiety 3. #bagiety #chleb #chlebdomowy #dasbrot
tptak - Bagiety 3. #bagiety #chleb #chlebdomowy #dasbrot

źródło: comment_2ZAX0RBGaJ2L7WmtGhn5j8F92puOLOax.jpg

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Gibbsohn
Gibbsohn
25.10.2015, 12:34:47
  • 0
@tptak: 4
  • Odpowiedz
tptak
tptak
Autor
25.10.2015, 12:52:51
  • 0
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • Odpowiedz
tptak
tptak 25.10.2015, 10:24:19
  • 2
Kromki z dwóch wczorajszych chlebów i nasz standardowy, dla porównania. #chleb #chlebdomowy #dasbrot
tptak - Kromki z dwóch wczorajszych chlebów i nasz standardowy, dla porównania. #chle...

źródło: comment_jmTIxxX0GMOmvdLKlpoaPjzm5esXpXy8.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

tptak
tptak 24.10.2015, 21:50:03
  • 3
Pojedynek z żoną. #chleb #chlebdomowy #dasbrot
tptak - Pojedynek z żoną. #chleb #chlebdomowy #dasbrot

źródło: comment_tlCS1nXKb8k4Xf3p2CsMDaq2Hteyxie6.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

P.....k
P.....k
konto usunięte 24.10.2015, 21:52:50
  • 0
@t3m4: Po lewej od twojej żony, a po prawej twój.

  • Odpowiedz
tptak
tptak
Autor
24.10.2015, 22:24:17
  • 0
@t3m4: wizualnie owszem, tylko sypie się z niego mąka, za dużo podsypane w koszu do wyrastania. Dlatego z mojego całkiem zmiotłem przed pieczeniem.
@Primusek: tak. Jak mieszkasz w Tottenham to możesz wpaść na śniadanie jutro o 8.

Tak naprawdę robiliśmy ten sam chleb, tylko żona nie przeczytała przepisu, wzięła mój zaczyn na chleb śląski, zamiast wody dała mąkę chlebową (mąka być tylko mąka pszenna pełnoziarnista) i potem improwizowała.
  • Odpowiedz
tptak
tptak 22.10.2015, 22:05:32
  • 7
Zakwas gryczany. #chleb #chlebdomowy #dasbrot #bezglutenu #szatanmanadrugiegluten
tptak - Zakwas gryczany. #chleb #chlebdomowy #dasbrot #bezglutenu #szatanmanadrugiegl...

źródło: comment_WkLMlun6Kw6GwzoISUiZ6WUhDQHkCBI5.jpg

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

wrzesien
wrzesien
wrzesien
22.10.2015, 23:32:26
  • 0
@tptak: Jak zaczynasz taki zakwas? Co później pieczesz?
  • Odpowiedz
tptak
tptak
Autor
23.10.2015, 04:57:26
  • 2
@wrzesien: mieszam wodę z mąką w wagowych proporcjach 1:1. To jest rezultat po jednym dniu (było ciepło w kuchni bo piekarnik był w ruchu całe popołudnie), jest dość agresywny i po pierwszym dokarmieniu wywalił że słoika, ale opadł, bo nie ma czym trzymać dwutlenku węgla (brak struktury z glutenu).
Generalny plan to dokarmiać go codziennie przez cztery lub pięć dni (wywalam połowę i dodaję po 50g wody i mąki), a
  • Odpowiedz
tptak
tptak 21.10.2015, 18:33:57
  • 9
Dzisiejszy wypiek. #chleb #chlebdomowy #dasbrot
tptak - Dzisiejszy wypiek. #chleb #chlebdomowy #dasbrot

źródło: comment_NyKkZ4VzZSJDOmJqBybbqK7FtuGBVMNC.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

tptak
tptak 21.10.2015, 18:29:30
  • 9
Wczorajszy wypiek. #chleb #chlebdomowy #dasbrot
tptak - Wczorajszy wypiek. #chleb #chlebdomowy #dasbrot

źródło: comment_q50OyKEDAlf3gowNtsGC8SbCdlxWTqWP.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

tptak
tptak
Autor
27.10.2015, 21:50:53
  • 1
1. wyparz słoik.
2. dajesz 50g mąki pp pszennej i 50g wody i mieszasz, robisz to trzy razy w odstępach 24h (czyli dzień 1, 2, 3)
3. teraz robisz to przez dwa dni co 12h (dwa razy w dniu 4, i 5)
całość trzymaj w temperaturze pokojowej. Jeśli zauważysz, że brakuje miejsca w słoiku, wywal gdzieś połowę przed dokarmieniem.
I masz zakwas.
A chleb: dajesz mąkę pszenną pp, żytnią pp i pszenną chlebową w proporcjach 3:2:1, na
  • Odpowiedz
tptak
tptak
Autor
28.10.2015, 06:42:13
  • 1
@dersu: zapomniałem... Na kilogram mąki daję 220g zakwasu do bazy, przed ziarnami, a po wymieszaniu tyle odkładam do słoika. Na razie tak dokarmiam, ale chcę zmienić żeby ze dwa trzy razy w tygodniu dokarmić w słoiku i odkładać na bok trochę dzień przed pieczeniem oraz dokarmić żeby była odpowiednia ilość.
  • Odpowiedz
tptak
tptak 10.10.2015, 20:49:15
  • 4
Bagiety w moim domu. #bagiety #chleb #chlebdomowy #dasbrot
Rada: nie czytaj wykopu gdy bagiety się pieką.
tptak - Bagiety w moim domu. #bagiety #chleb #chlebdomowy #dasbrot
Rada: nie czytaj ...

źródło: comment_9QeBtoHZn36w5Sdz9y8nFUULSKdDGXGz.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

  • <
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • Strona 30 z 31
  • >
  • https://breadcentric.com
  • Facebook
  • X (dawny Twitter)
  • Instagram

Osiągnięcia

  • Komentator
    od 30.11.2016

    Komentator
  • VIP
    od 17.05.2018

    VIP
  • Ekshibicjonista
    od 06.12.2016

    Ekshibicjonista
  • Rocznica
    od 13.11.2023

    Rocznica
  • Mikroblogger
    od 05.04.2019

    Mikroblogger

Wykop © 2005-2025

  • O nas
  • Reklama
  • FAQ
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies
  • Hity
  • Ranking
  • Osiągnięcia
  • Changelog
  • więcej

RSS

  • Wykopane
  • Wykopalisko
  • Komentowane
  • Ustawienia prywatności

Regulamin

Reklama

Kontakt

O nas

FAQ

Osiągnięcia

Ranking