@zupa_z_kasztana: sprawiasz, że rumienię się jak chałka. Ale nie, nie są wystarczająco dobre. Niestety jeszcze nie rozumiem różnicy między mąką chlebową a mąką wysokoglutenową, więc daję tylko chlebową (nawet nie wiem skąd wziąć tą drugą). W rezultacie ciasto może nie być aż tak skłonne do współpracy, jak powinno. Poza tym nie dałem mu się nagrzać (trzymałem w lodówce przez noc i pół dnia) i paski wychodziły nieregularne - to widać w
#scala #coursera Kto robił/robi kurs Oderskiego? Tym razem zrobili z niego całą specjalizację, dotychczasowy kurs rozbili na dwa osobne (ostatnie dwa tygodnie są w drugim przedmiocie), dodali współbieżność, jeszcze cośtam (nie ruszyło jeszcze) i project Capstone dla tych, którzy ukończyli. Trochę boję się spojrzeć na kurs programowania reaktwnego, pewnie to samo zrobili. I tak zaraz potem zaczynam Kotlin.
To co nie pamiętałem, to przetwarzanie Big Data z użyciem Kafki. @malkev: No jest niezły, bardzo żałuję, że nie mam wiele czasu teraz i robię go po nocach, przez co brakuje mi mocy przerobowych. Przy Bloxxorz poddałem się w końcu i funkcję from ze strumieniem wszystkich ścieżek skopiowałem z poprzedniego rozwiązania. Na moje usprawiedliwienie, tym razem nie zrozumiałem polecenia. Jeszcze została mi praca domowa ze współbieżności, ale chyba się z
@zupa_z_kasztana: on nie jest słodki. To jest prosty chleb na drożdżach, z masłem. Kakaa nie czuć w smaku. A robiłem z córką, to łatwo było jej wcisnąć kolację, jak zrobiła fikuśny chleb.
@zupa_z_kasztana: :) I wszystko gotowe w jakieś 2h (przynajmniej byłoby, gdyby nie to, że bawiliśmy się z wchłanianiem kakaa do ciasta, zawsze to pół godziny zajętego dziecka)
@258esdg: zazwyczaj rozgrzewam. Poziom - różnie, ale ciężko tą informację odnieść do nie mojego piekarnika, bo nawet dwa egzemplarze jednej firmy różnie się zachowują. Generalnie grzałki góra i dół, od góry wkładam np. Blaszkę, żeby grzałka nie grzała bezpośrednio na chleb.
@wykopowy_brukselek jak tam bagietki? Moje rozjechały się w czasie, ale lodówka mnie uratowała i ciasto nie przerosło. Reszta tylko pokazuje słabą obsługę piekarnika. Bagiety po lewej były za wysoko i skórka powstała zanim się rozeszły. Ostatnia po prawej leżała najbliżej tylnej płyty i się od żaru przypiekła. #bagiety #bulki #chleb #chlebdomowy #dasbrot #bojowkapiekarska
@geuze: dodatek do miksera, taka miska dwupłaszczowa, którą trzyma się w zamrażalniku i skrobak, który zbiera zmarzlinę ze ścianek miski. Mieli miksturę przez jakieś czterdzieści minut i są lody. Miksturę robi się jakieś 20-30 minut.
Ja tu tak tylko wrzucę Shiners, z Londynu. Ostatnio mieli swój debiut w środku nocy w BBC Radio One. Basista robi dobrą kawę ( ͡°͜ʖ͡°). #indie #londyn https://youtu.be/alxIZLLfb0Q
Chleb na zakwasie, przygotowanym według metody trzyfazowej. 70% żytniej chlebowej i 30% pszennej chlebowej (duży), lub 100% żytniej chlebowej (małe). Przepis od Hamelmana. Jeszcze stygną. #chleb #chlebdomowy #dasbrot #bojowkapiekarska
@geuze: całkiem żytni na zdjęciu. Jest wilgotny, miękki, mięsisty, gęsty. Następnym razem dodam jeszcze drożdży, może wyjdzie pulchniejszy. @TheSjz3: @vrdst: ciągle zapominam zrobić zdjęcie. Generalnie to z książki "Chleb" J. Hamelmana, bywa za około 40 zł na Allegro.
@zupa_z_kasztana zrobiłem te bułki kukurydziane. Dodałem ziemniaki. Nawet smaczne, tylko dość mocno drożdżowe. Drugim razem bym zrobił chyba z poolish, wtedy nie czuć tak drożdży. Nie wiem jak z tego przepisu na wyjść 16 bułek, u mnie wyszło 8 takich przeciętnych rozmiarów. Trochę spaliłem z wierzchu, bo robiłem jeszcze ciastka z dziećmi. Na szczęście po około 10 minutach wilgoć że ze środka zmiękczyła skórkę i są tylko zbyt ciemne. Przepis dla
@tptak: Ja będę testować na niej jakieś słodsze wypieki na mleku, jest leciutka w smaku, powinno wyjść coś ciekawego. Nawet jak nic dobrego nie wyjdzie to i tak w domu zjedzą. :P
#chleb #chlebdomowy #dasbrot #bojowkapiekarska
źródło: comment_aaxejUADI68uemWUCdFXJKD8vzksg2W6.jpg
Pobierz