Ulubiony 66% od Hamelmana (zainspirowany robotą @powerfulally). Jak tylko wyczytałem że Hamelman, przeszedłem do źródła. Nie dałem mu dobrze wyrosnąć w koszu i się rozszedł w piekarniku. Miesiąc temu godzina wyrastania by wystarczyła, ale dziś muszę włączyć już ogrzewanie w domu chyba. Temperatury dałem niższe niż w przepisie, bo by się inaczej spalił. #chleb #chlebdomowy #dasbrot #bojowkapiekarska Ps: jeśli ktoś z bojówki
@tptak: te to tam były robione telefonem po prostu ;) następnym razem bardziej się przyłożę i ruszę tyłek po lustrzankę. Trzeba robić bojówce reklamę :D
#bojowkapiekarska Jutro piekę chleb ulubiony z pracowni wypieków, zachęcony przez @powerfulally. nie używam wiele mąki jasnej żytniej, czy tak ma wyglądać ten zaczyn po zamieszaniu? Wiem że jutro zmięknie, ale na pełnym ziarnie jest chyba bardziej miękki.
@szyman91: Chleb robiony wg przepisu z Pracowni Wypieków, przepis raczej popularny, turbo dobry. Jeśli masz już zakwas to roboty nie ma dużo, tylko potrzeba trochę czasu https://pracowniawypiekow.blogspot.com/2008/04/mj-ulubiony-chleb.html Dodatki wedle uznania, robiłem w ten sposób z żurawiną (tylko nie z keksówki, a z gara żeliwnego) i był pycha ;)
@bonzur: Nie musi, ale drożdże zmieniają smak chleba :) Ten przepis też zakłada możliwość dodania drożdży, "dla pewności" (zrobiłem tak kilka chlebów, też dobre!). Dzisiaj mi wyszło bez, chociaż musiał trochę dłużej wyrastać. Muszę powiedzieć, że brak drożdży wpłynął pozytywnie na jakość tej partii. Chleb na samym zakwasie powinien też wytrzymać dużo dłużej bez zasychania.
Polska znów jest mistrzem Europy, szkoda tylko, że niechlubnym. W kwestii zawartości benzopirenu (związku silnie rakotwórczego) w powietrzu, to nikt nam nie podskoczy. Najważniejsze jednak, że wiatraki "szkodzą" i będziemy opierać naszą energetykę i ogrzewanie domów na węglu. PiS zablokował farmy wiatrowe, ale również nie przewidział środków na dopłaty do ekologicznych kotłów CO, pomp ciepła czy paneli słonecznych. #ekologia #polska #ciekawostki
@Satan696: Na tej stronie są zanieczyszczenia PM10 i PM2.5, czyli po prostu cząsteczki określonej wielkości (kolejno 10 i 2.5 mikrometra). Pod tym względem nie wypadamy tak źle, ale ta metoda sprawdza jedynie ich ilość.
#klawiatura #jezykniemiecki #komputery Znacie może sposób na zainstalowanie układu klawiatury dla j. niemieckiego, który działałby analogicznie do polskiego programisty (tj. specjalne znaki z altem, układ QWERTY)? Nie chcę stosować naklejek na klawiaturę, a domyślne windowsowskie układy są ciężkie do przyzwyczajenia się. Można jakoś stworzyć swój własny układ w oparciu o gotowy?
Drugie podejście do chleba, tym razem wyszły 2 :> jeden z keksówki, drugi z gara żeliwnego. Co wyszło: keksówkowy nie jest spalony od spodu, fajniej się zarumienił (woda w piekarniku i nieco niższa temperatura), okrągły po opukaniu wydaje z siebie jeszcze bardziej głuchy odgłos niż ten z keksówki. Co nie wyszło: poodpadały ziarna słonecznika z jednego chleba, okrągły popękał jak chciał, a nie po nacięciach (pękł ładnie tylko wzdłuż jednego nacięcia). Póki
@tptak tak, dałem pół szklanki kostek lodu na spód piekarnika, ale chyba wszystko uleciało przed otwarciem garnka :c właśnie nie wiem czy dobrze robiłem z garnkiem, bo najpierw go rozgrzałem, później włożyłem ciasto i ponacinałem, włożyłem lód, przykryłem garnek i po 30 minutach zdjąłem pokrywkę i tak piekłem już do końca (analogicznie do jakiegoś innego przepisu). Dzięki za rady, zastosuję!
Co prawda przypalony od spodu, trochę za bardzo wyrósł w piekarniku i z ekscytacji zapomniałem go czymkolwiek posypać, ale za to ma kształt i zapach chleba, więc chyba liczy się jako pierwszy #chleb. Oby był zjadliwy, jeszcze stygnie :>