Mało kto wie, że liście z rzodkiewki się je i je niepotrzebnie wywala. Albo co lepsze odcina w Biedrze bo ważo XD
Info i przepisy: https://akademiasmaku.pl/artykul/jak-wykorzystac-liscie-rzodkiewki,286
#rzodkiewka #jedzenie #protip #ogrodnictwo #zdrowie #ciekawostki
Info i przepisy: https://akademiasmaku.pl/artykul/jak-wykorzystac-liscie-rzodkiewki,286
#rzodkiewka #jedzenie #protip #ogrodnictwo #zdrowie #ciekawostki
paramyksowiroza via Wykop
- 0
- 0
Jakie mięso jest w efes w Warszawie? W sensie, z jakich części? Ogarnia ktoś jak taki smak osiągnąć?
#warszawa #jedzenie #gastrowarszawa
#warszawa #jedzenie #gastrowarszawa
paramyksowiroza via Wykop
- 3
@richr: Ja bym obstawiał, że to wołowina z dodatkiem łoju baraniego, który kosztuje grosze w każdym arabskim sklepie mięsnym.
Do tego kumin albo marynata dla złagodzenia baraniego aromatu i parę innych przypraw.
A może dodają jakąś ilość baraniny do tego, nie wiem.
Ogólnie mówiąc, da się zrobić bardzo smaczny kebab z czystej baraniny, ale zakładam że to mogłoby być nieopłacalne.
Jeśli chciałbyś zrobić sobie kebab z baraniny, to polecam poniższy
Do tego kumin albo marynata dla złagodzenia baraniego aromatu i parę innych przypraw.
A może dodają jakąś ilość baraniny do tego, nie wiem.
Ogólnie mówiąc, da się zrobić bardzo smaczny kebab z czystej baraniny, ale zakładam że to mogłoby być nieopłacalne.
Jeśli chciałbyś zrobić sobie kebab z baraniny, to polecam poniższy
Kupiłem kiedyś w szale zakupów takie przyprawy. Poproszę jakiś idiotoodporną propozycje dania w których mogę je wykorzystać. Wystarczy nazwa, przepis sam se znajdę #gotujzwykopem
paramyksowiroza via Wykop
- 2
@Itslilianka: Miałeś Vindaloo robić :) Ta pierwsza przyprawa mogłaby się do tego nadawać.
Ta druga (tandoori) to w sumie taka ichnia przyprawa "grillowa". Świetnie się nada również na naszego polskiego griilla to marynowania mięsa, wystarczy połączyć z nią jogurt, posolić (jeśli nie zawiera soli), lekko dokwasić i wrzucić mięso na 1-2 dni.
Kurczaki marynowane w ten sposób mają fajny, orientalny aromat, można nim zaskoczyć parę osób na wspólnym grillu.
Ta
Ta druga (tandoori) to w sumie taka ichnia przyprawa "grillowa". Świetnie się nada również na naszego polskiego griilla to marynowania mięsa, wystarczy połączyć z nią jogurt, posolić (jeśli nie zawiera soli), lekko dokwasić i wrzucić mięso na 1-2 dni.
Kurczaki marynowane w ten sposób mają fajny, orientalny aromat, można nim zaskoczyć parę osób na wspólnym grillu.
Ta
- 203
Takiego sobie dzisiaj pozwijałam. Schab z nadzieniem jabłkowo-porowym
#kuchniamoll #gotujzwykopem #jedzenie
#kuchniamoll #gotujzwykopem #jedzenie
paramyksowiroza via Wykop
- 2
@moll: Tam coś jest poza porami i jabłkami? Doprawiane czymś?
paramyksowiroza via Wykop
- 0
@KwasneJablko: Do ryżu to chyba najbardziej pasuje gulasz na sercach lub żołądkach.
Albo na przykład takie curry z serc:
Albo na przykład takie curry z serc:
paramyksowiroza via Wykop
- 0
@jednorazowka: I jak? Czujesz w tym "maślane smaki"? ;)
Kojarzycie te słodkie świnki wietnamskie, które niektórzy trzymają jako zwierzątka domowe?
Wietnamczycy je normalnie jedzą, no bo przecież po to one są.
Więc dzisiaj, z kategorii #obrzydliwe, żołądek takiej świnki.
Oczywiście jak nad tym pomyśleć, to wcale nie jest to takie obrzydliwe, bo nasze "flaczki" to nic innego jak pocięty wieprzowy żołądek.
PS. Tutaj je się również jelita i one są naprawdę obrzydliwe ;) Pokażę wam którymś
Wietnamczycy je normalnie jedzą, no bo przecież po to one są.
Więc dzisiaj, z kategorii #obrzydliwe, żołądek takiej świnki.
Oczywiście jak nad tym pomyśleć, to wcale nie jest to takie obrzydliwe, bo nasze "flaczki" to nic innego jak pocięty wieprzowy żołądek.
PS. Tutaj je się również jelita i one są naprawdę obrzydliwe ;) Pokażę wam którymś
paramyksowiroza via Wykop
- 1
Tutaj je się również jelita
@AdrianZTuneliVietkongu: Na całym świecie je się również jelita.
U nas w postaci kiełbasy, we Włoszech w postaci plecionki...
paramyksowiroza via Wykop
- 1
@AdrianZTuneliVietkongu: Jedyne "żółte", które po ściśnięciu może mi się kojarzyć z jelitami, to jakieś resztki żółci, ale to tym bardziej znak że należy to jeszcze przepłukać. No chyba, że mówisz o gotowej potrawie.
A wracając do plecionki, kiedyś na Wykopie dość popularny był pewien obrazek:
A wracając do plecionki, kiedyś na Wykopie dość popularny był pewien obrazek:
Vindaloo to taki trochę kundel kulinarny. Sprowadzony w XVI wieku na indyjską wyspę Goa przez Portugalczyków, wzbogacony indyjskimi przyprawami łączy ze sobą smak octowych, portugalskich marynat, oraz indyjskie aromaty. Brytyjczycy też lubią go czasami nieco zmienić.
To jedno z najostrzejszych curry na świecie, choć ostateczna ostrość dania zależy oczywiście od tego, ile ostrych papryczek będziemy mieli chęć wykorzystać.
Przepis krok po kroku, oraz bonus w postaci piosenki poniżej.
#gotujzwykopem #
To jedno z najostrzejszych curry na świecie, choć ostateczna ostrość dania zależy oczywiście od tego, ile ostrych papryczek będziemy mieli chęć wykorzystać.
Przepis krok po kroku, oraz bonus w postaci piosenki poniżej.
#gotujzwykopem #
paramyksowiroza via Wykop
- 1
@Itslilianka: No, tylko dokup też jakieś ostre papryczki, to danie powinno być raczej ostre.
I tak jak rozmawialiśmy, uważaj z kwaśnością. Ja takie lubię, ale niektórzy mogą się krzywić :)
I tak jak rozmawialiśmy, uważaj z kwaśnością. Ja takie lubię, ale niektórzy mogą się krzywić :)
Jeśli lubisz prince-polo, to będzie Ci smakowało.
Mam wrażenie, że czekolada w torciku może być nieco bardziej gorzka.
Taki torcik najbardziej mi się kojarzy z latami 30+ wstecz, gdy w dobrym guście było wyciągnięcie takiego torciku z barku, gdy niespodziewanie wpadła jakaś dalsza rodzina.
Tyle że ten torcik był kupiony rok wcześniej, a specyfiką tego produktu było jego twardnięcie wraz z nieubłaganym upływem czasu.
Zatem podanie takiego czegoś było swego rodzaju loterią, czy torcik nie stwardniał do takiego stopnia aby ludzie nie połamali sobie na tym