#gotujzwykopem Czy ktoś jeszcze gotuje na wigilię czarny barszcz? U mnie w rodzinie zawsze taki był, ale nigdy u nikogo innego go nie spotkałam. Czysty, klarowny, grzybowy wywar koniecznie z olejem rzepakowym, podawany z uszkami i grzybami.
Nie jest to zupa grzybowa, jest na soku z kiszonej kapusty, chociaż prababcia robiła podobno jakiś zakwas. Nigdzie nie znalazłam informacji o czymś takim.
@syn_czlowieczy: jeszcze nie dostąpiłam zaszczytu ( ͡°͜ʖ͡°), a poważnie to obecnie mama go gotuje, chyba powinnam już zacząć się uczyć, wiem że idzie masa grzybów i warzywa na wywar a potem sok z kapusty i olej tłoczony na zimno, o dokładny przepis musiałabym zapytać
@gabikor: same here, u mnie zawsze taki wywar z grzybów na zakwasie z uszkami ale bez oleju. Pierwszy raz widzę że ktoś inny też taki robi, ja ze szkieletczyzny
źródło: IMG_20231226_074815
Pobierzźródło: Zrzut ekranu z 2023-12-26 19-17-22
Pobierz