Pomyślałam sobie, że przestanę słodzić herbatę i tak zostałam ziółkowym świrem. Bo wiecie, nie dałam rady pić gorzkiej, czarnej herbaty, a to mnie zmusiło do szukania alternatyw, bo moje życie bez ciepłego napoju jakoś nie ma racji bytu. Zaczęło się od herbat owocowych, ale ile można pić mielonego hibiskusa z suszonym jabłkiem i aromatami. Szukałam dalej. Mała odporność na stres skierowała mnie więc ku melisie, a potem to już jakoś poszło z
Niby lubię jeszcze białą, ale średnio dojrzałam do zabaw z odpowiednią temperaturą.
Ale dobrą białą herbatę parzy się maksymalnie gorącą wodą!
Pro tip: parzenie białej herbaty niższą temperaturą ma służyć zakamuflowaniu jej wad. Wnioski na temat sklepów, które sugerują 70-80°C, nasuwają się same.
@dorotka-wu: 90°C to jeszcze w porządku temperatura, ale taką można osiągnąć po jednym przelaniu wody do innego naczynia, więc żadnej roboty z chłodzeniem czy czekaniem nie ma. I są też herbaty białe, dla których 85-90°C będzie najlepsza, ale mowa głównie o nietradycyjnych białych (Nepal, Indie), bo one wytwarzane są z innych szczepów krzewów. Tradycyjne białe (chińskie) powinny sobie radzić z wrzątkiem.
@wacek_1984: Kokeicha? Pył herbaciany pozostały z produkcji sencha, podgrzany i sprasowany z dodatkiem mączki ryżowej jako kleiku, żeby udawał herbatę liściastą?
Gdyby szatan w piekle serwował herbatę, to byłaby to kokeicha. xD
15 grudnia to Międzynarodowy Dzień Herbaty. Pochodzenie słowa, określającego ten bodaj najsłynniejszy napój dzieli się na dwie odnogi: pochodne południowochińskiego "te" oraz pochodne północnochińskiego "cha" ("cza"). W rzeczywistości oba słowa określają dokładnie to samo, chodzi tylko o różnice dialektowe. Jednak to, w jaki sposób nazywa się herbatę w danym języku, mówi nam całkiem sporo o tym, skąd dany naród nabył kulturę jej picia. Infografika poniżej w uproszczony sposób przedstawia nam tę zależność
@Lifelike: Polskie słowo „herbata” bezpośrednio wzięło się od tytułu rozdziału księgi Observationes Medicae z 1652 roku, autorstwa Nicolaesa Tulpa. Tytuł rozdziału brzmiał dokładnie: Herba Theé.
A międzynarodowy dzień herbaty jest obecnie obchodzony 21 maja. 15 grudnia to dzień herbaty w niektórych krajach produkujących herbatę.
Mirki chciałem się bardziej rozeznać w temacie herbat (ʘ‿ʘ). Mamy tu jakiegoś profesjonalistę? ;) Ogólnie kawoszem nie bardzo jestem, bo mam zjazdy energii potem w ciągu dnia jeśli rano się napoje a z herbatą może mniej. W każdym razie nie wydaje mi się tak szkodliwa co o tym myślicie? Czy zielona herbata tak samo barwi zęby jak ciemniejsza? Czy zielona to ten najzdrowszy napój?
Czy zielona herbata tak samo barwi zęby jak ciemniejsza? Czy zielona to ten najzdrowszy napój?
@interpenetrate: I zielona herbata i czarna barwią zęby, ale trochę inaczej. Zielona bardziej powoduje szarzenie, czarna żółknięcie.
Zielona herbata tak ogólnie pewnie jest rzeczywiście najzdrowszą, ale nie są to różnice drastycznie istotne. Generalnie wpływ herbaty na zdrowie jest trochę przesadnie przedstawiany przez dziennikarzy - tak pozytywny, jak i negatywny wpływ. Jakiekolwiek działanie rzeczywiście kumuluje się
@moll: Dawniej, kiedy nauka nie była tak rozwinięta, stosowano obie nazwy i uważano za inne substancje. Niektórym tak zostało. Obecnie w artykułach naukowych używa się tylko nazwy kofeina.
@Samadam: Właśnie ten zestaw jest do tego najlepszy. Na początek Long Jing, jakaś sencha (ale nie taka najtańsza, bo można się zrazić), coś z Yunnanu, może Sejak z Korei.... Kodów promocyjnych na Black Friday nie będzie. Jest na Kuplio kod na 5% dla nowych klientów (ehelio215).
Opłaca się kupować chińską herbatę? Przeglądałem sobie oferty z allegro i wychodzi tak 30-130zł kg w zalezności od rodzaju, inne oferty to 100g np. japońskiej za 35zł i się zastanawiam czy chińska herbata to to samo co generalnie chińskie produkty czyli nie warta nawet swojej niskiej ceny. Póki co piłem tylko herbaty torebkowane a o tych liściastych niestety nic nie wiem. #herbata
@SargonofAkkad: #!$%@?ąc od herbaty, której szukasz i którą znalazłeś: najdroższe herbaty świata pochodzą z Chin. Chiny to ojczyzna herbaty i chociaż nie da się wybrać obiektywnie najlepszej herbaty świata, to zdecydowanie Chiny produkują jedne z najlepszych.
Tak jak w pytaniu - która japońska zielona herbata wam najlepiej siedzi? Jeśli ktoś chciałby uzasadnić wybór, albo podzielić się opinią tym lepiej. Ja jestem na etapie testowania po kolei, a więc nie wszystkie jeszcze znam.
@Redangi: Ale to nie nazwa gatunku, tylko sezonowa nazwa handlowa, najczęściej herbaty sencha.
@GoddamnElectric Podobnie ichibancha, co znaczy "herbata z pierwszego zbioru". Może nią być sencha, gyokuro, kabusechsa, tamaryokucha, kamairicha, kukicha...
A odpowiadając na pytanie: sencha. Klasyka, balans świeżości, goryczki, słodyczy. W dobrych sencha jest też umami, ale bez przytłaczania jak w gyokuro.
No i kamairicha, której nie ma w ankiecie - bo dobrze się ją pije cały rok,
Czy herbata odwadnia, czy wypłukuje magnez? Jak ważna jest temperatura wody podczas parzenia? Czy zalewać herbatę niedogotowaną wodą? Czy wylewać pierwsze parzenie herbaty? Dlaczego czarna herbata nie jest fermentowana? Czy herbata nadaje się do spożycia po dacie ważności? Co z garbnikami...
Pytanie do #matcha #zielonaherbata #herbata #pijzwykopem . Pijąc matche bawicie się w ten cały temat z zestawami do zaparzania itd. Czy po prostu pilnujecie temperatury wody i zalewacie?
@KarolKnuropatwa: Nie można po prostu zalać, trzeba z tego proszku zrobić zawiesinę. Ale nie musisz mieć wszystkich akcesoriów. Shaker da akceptowalne rezultaty, szczególnie jeśli wcześniej przesiejesz przez sitko.
Właśnie zaparzyłem sobie herbatę według dokumentu Royal Society of Chemistry i muszę powiedzieć, że rzeczywiście jest trochę lepsza. Także nie polecam tego scamu ISO 3103, a prawilnych ziomków z GB. #fumo #randomanimeshit #herbata
@Chrystus: Jak chińska sencha, bez żartów :-( Sencha to japoński gatunek herbaty i chińska herbata w tym stylu nawet nie powinna się tak nazywać. Musiałeś pić same japońskie sencha z dolnej półki, jeśli chińska podróbka była lepsza.
Kupiona za 35 dolarów na wyprzedaży garażowej porcelanowa miska, okazała się być rzadkim artefaktem pochodzącym z XV wieku. Teraz została sprzedana za ponad 20 000 razy więcej!
Pewien Chińczyk kupił zabytkową czarkę do herbaty za 36,3 mln USD i pierwsze co zrobił to... napił się z niej herbaty. Tak trzeba żyć. https://www.wsj.com/articles/BL-CJB-23219
źródło: comment_1643705833ZG1RsFwMPQJnROHezr434n.jpg
PobierzAle dobrą białą herbatę parzy się maksymalnie gorącą wodą!
Pro tip: parzenie białej herbaty niższą temperaturą ma służyć zakamuflowaniu jej wad. Wnioski na temat sklepów, które sugerują 70-80°C, nasuwają się same.
Inne protipy? Na naszym blogu