- 0
Pił ktoś kiedyś matche? Matcha to taka sproszkowana zielona herbata. Jak ją przygotować w domowych warunkach, bez dedykowany utensyliów?
#herbata
#herbata
Z tym przesianiem, to chodzi, by przesiać sam proszek, czy już zrobioną herbatę?
@Chrystus: Sam proszek.
Skąd wniosek, że tego nie robiłem? Robiłem! Z doświadczenia wynika, że tak jak przy spienianiu mleka, spieniacz-kubek z tłokiem jest lepszy niż spieniacz elektryczny, czyli mały mikserek. Ubijaczkę do jajek można sobie darować
@Chrystus: Myślę, że matcha zawsze smakuje trochę jak trawa i albo się to lubi, albo nie. Najbardziej przypomina mi smak trawy młodego jęczmienia. Taki trawiasto-zbożowy. Jak jest bardzo dobrej jakości, to dochodzi do tego słodycz i umami.
@Chrystus: Powiedziałbym więcej: jedyna prawdziwa matcha jest z Japonii. Wiele osób się oburza na to, ale takie moje zdanie. Nie mówię, że nie można znaleźć dobrej zielonej sproszkowanej herbaty z Chin, ale czy to jeszcze matcha?
#lidl #herbata