Siema kuchenne świry! Zrobiłem wczoraj fajny rosół na wywarze z wołowiny i kaczki, macie jakiś przepis żeby zrobić z tego fajny #ramen jest sens się bawić? #gotujzwykopem
Jeśli wywar jest częściowo z kaczki to jako dodatek również będzie pasować kaczka - będę za jakiś czas robił przepis na klarowny ramen z kaczki i z dodatkiem kaczki.
@zenon_z_chorzowa1: Różnica pomiędzy bulionami wykorzystywanymi w ramenach, a rosołem jest przede wszystkim taka, że rosół zawiera sól (dodaje się ją w garnku), a w przypadku ramenu za słoność odpowiada tare, które najczęściej miesza się z bulionem dopiero w misce.
Do ramenów wykorzystuje się dwa rodzaje bulionów paitany oraz chintany. Te pierwsze to buliony, które są zazwyczaj dość gęste, bardzo kolagenowe i nieklarowne, drugie zaś są klarowne i przypominają z wyglądu właśnie
Po tym co ostatnio wyszło o Popku, to jego zachwalanie żarcia u Cycatego Knura powoduje odruch wymiotny. Jak to pasuje do tej patologii kambodżańskiej. #raportzpanstwasrodka
#gotujzwykopem @MG78: wielokrotnie robiłem Philly Cheesesteak z Twojego przepisu używając cheddara i zawsze było super. Teraz mam dostęp do Cheez Whiz, i jeszcze koleżanka z USA przekonywała mnie, że z whizem są najlepsze, to spróbowałem. I bardzo średni jest ten wynalazek, nie ma zupełnie podjazdu do prawdziwego sera. Czuć jakąś taką sztuczność w smaku. Ogólnie 3/10, nie polecam, więcej nie kupię. Cheddar lepszy :)
@Pan_Kielonek: Od Cheez Wizz lepszy według mnie lepszy jest american cheese, ale dobry cheddar zdecydowanie daje radę :) dziś na live wośpowym JoeMonster robiłem chopped cheese, czyli kuzyna cheestesteaka z Nowego Jorku. Niedługo będzie o nim odcinek na kanale (pewnie jakoś w lutym albo na początku marca, wcześniej będzie też przepis na domowe bułki do cheesesteaka).
@anonimowy_obserwator: Jest tak jak napisał @Sentox tj jest ono jako 11/14 w Timeless Travels. Jak pisałem posta to byłem na etapie 10/14 dlatego o tym nie wiedziałem
#nieruchomosci kuzwa pomóżcie bo od 2 tygodni nie mogę spać - podpisałem rezerwację - chata 80m2 za milion i wkład 20% w dość dobrej lokalizacji miasto 500k mieszkańców i muszę finalnie wysłać wniosek o kredyt. Zarobki 24k na rękę rodzina 2+1. Po opłaceni ewentualnego kredytu, auta, żłobków i innych czynszów zostałoby ok. 13k na jedzenie i oszczędności. Z tym że teraz mieszkamy w 2pokojowm (48metrow) mieszkaniu rodziców żony, a oni już swoje
Mirasy ze #slask #katowice #pytanie gdzie w okolicach znajdę jakiegoś konkretny sklep mięsny nawet bardziej rzeźnika co dostanę jakieś wieprzowe kości, boczek surowy cały, jakieś żeberka, kurze łapki i inne dziwne rzeczy na bulion do #ramen. Zaczynam zabawę w szefa kuchni i potrzebuje znaleźć dostawców ( ͡º͜ʖ͡º)
@ExtraIntrowertyk: Akurat pod ramen to w każdym mięsnym albo prawie każdym bo świni i krów to u nas nie brakuje. Zorientuj się tylko kiedy są dostawy konkretnych rzeczy (bo przynajmniej u mnie jest tak, że te "normalne" rzeczy dostarczane są np. 2 razy dziennie ale kurze łapki już np. tylko 2 razy w tygodniu.
Ramen Tonkotsu Miso z Izakaya na Wita Stwosza. Danie godne uwagi. Tylko w lokalu ciasnawo, ale to chyba specyficzny urok takich przestrzeni. #wroclaw #jedzenie71 #ramen
@Chrystus: Tantanmen może być na bulionie tonkotsu albo innym, w tantanmenie o tym, że można go nazwać tantanmenem bardziej od bulionu determinujące jest tare oraz dodatki (w tantanmenie najczęściej spotkamy pikantną mieloną wieprzowinę przygotowaną przy użyciu pasty tobanjan oraz tare z wykorzystaniem pasty sezamowej oraz często szczególnie na zachodzie również orzechów, oleju chilli czy pieprzu syczuańskiego.
#nieruchomosci Działka rolna 800 metrów długości i 11 metrów szerokości (XD) - sąsiad z jednej i z drugiej zbudowani, droga tylko z jednej strony (na początku działki) co można zrobić z taką działką oprócz sprzedaży jednemu albo drugiemu sąsiadowi?
Tare: dojrzewający sos sojowy z kombu i sardynkami Bulion: tori paitan z kurczaka Olej: domowy olej z palonej czerwonej cebulki oraz olej ze skórek z kurczaka z porem Makaron: cienki suszony makaron instant Dodatki: jajko ajitama, wieprzowina chashu, por
@w00nski: Prawdopodobnie dopiero po przyjeździe z Japonii będzie, czyli jakoś w maju. Chcę do niego dość kompleksowo podejść dlatego będzie bardzo długi (podejrzewam, że może przebić pizzę, która ma 30 minut XD) ale chcę tam tak dość dogłębnie przedstawić różne techniki i rodzaje makaronów, tak abym przy odcinkach z ramenem mógł odsyłać do niego.
Co do misek to te są z Edo Japan, sprzedają je u nas na allegro. To mój
Rosół bardzo lubię swoją drogą, ale różnic jest sporo i to nie tylko dodatki, inna technika przygotowania, inny makaron oraz przede wszystkim to, że do ramenu wykorzystywane są również inne niż chintan (klarowny bulion) buliony, lub w niektórych przypadkach bulionu może nawet nie być. Rosół bez bulionu nie będzie już rosołem, a ramen bez bulionu nadal będzie ramenem :)