[ANG+PL] New GM soya beans give 25% greater yield in global food security boost
Genetycznie zmodyfikowane ziarna soi, zaprojektowane tak, aby skuteczniej absorbowały światło, dały o 25% większe plony, co może znacząco zwiększyć światowe dostawy żywności. W komentarzu tłumaczenie z DeepL
MalyBiolog z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 152
- Odpowiedz
Komentarze (152)
najlepsze
Próby polowe są pierwszym udanym dowodem na to, że inżynieria genetyczna może być wykorzystana do bezpośredniego ukierunkowania procesu fotosyntezy w roślinach spożywczych. Zaobserwowana poprawa jest prawie bezprecedensowa dla tego rodzaju interwencji i zajęłaby dekady, aby osiągnąć ją poprzez selektywną hodowlę.
Postęp pojawia się w momencie, gdy najnowszy raport ONZ dotyczący
Dzięki za wartościowe znalezisko i Twoją pracę.
@MalyBiolog: Plon wyższy średnio o jedną czwartą, a w jednej próbie nawet o jedną trzecią? I to dopiero w fazie prototypu?! Przecież to jest spektakularny sukces, mówimy o
Potencjalnie wtedy, kiedy spożywają każdego dnia kilkanaście lub kilkadziesiąt szklanek mleka sojowego lub jedzą ponad kilogram tofu dziennie. Takie spożycie nie jest typowe nawet dla krajów azjatyckich, w których spożycie soi i produktów z niej otrzymywanych jest bardzo popularne. Aby soja stanowiła zagrożenie dla męskiej płodności i zdrowia seksualnego mężczyźni z Europy musieliby spożywać jej praktycznie 40 razy więcej niż dotychczas i
Bo coś szczerze wątpię żeby to odkrycie miało być oddane ludziom za darmo :/