Jak powstawał czarny proch? Przepis i zdjęcia zachowanego młyna prochowego

Początkowo czarny proch miał być medykamentem lub zabawką, ludzie szybko zdali sobie sprawę ze śmiercionośnych właściwości tej chemicznej mieszanki. W Europie już od XIII w. czarny proch wykorzystywano podczas wojen. Do jego produkcji wykorzystywano specjalne zakłady: młyny prochowe.

- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 65
- Odpowiedz





Komentarze (65)
najlepsze
Takiej różnicy w cenie to żaden patriotyzm gospodarczy nie przeważy...
I biorąc ceny detaliczne opakowań 1kg z alledrogo to koszt samych odczynników nie przekroczy 10zł/kg prochu, a w sprzedaży hurtowej, gdzie odchodzą małe opakowania i koszty z tym zwiazane, to pewnie conajmniej 10x razy taniej. Linia produkcyjna też do skomplikowanych nie należy, żeby nagle podniosła cenę dwustukrotnie.
Drogie te nasze koncesje
Nie wiem ile w tym prawdy, ale instruktorzy na kursach i paru strzelców z wynikami zalecało w ogóle nie używania amunicji starszej niż trzy lata.
Zresztą wczoraj rozmawiałem z kumplem z Chorwacji i oni też tak robili. Jakie czasy takie fajerwerki
@marsjanin2012 chyba zbyt duży ogień i zbyt wysoka temperatura podczas karmelizacji cukru, usłyszałem tylko syk zapalającej się saletry i schowałem głowę.
Pół kuchni do remontu, w tym wymiana blatu, szafek i tynkowanie dziury w suficie ( ͡º ͜ʖ͡º)
@Abstraktor: to?
@Abstraktor: z tego samego powodu należy też wymagać pozwoleń na noże, cegły, rowery, kable, poduszki, krzesła, butelki, orzeszki i wiele innych...