Produkujemy 10 RAZY więcej cukru niż w latach 80 kiedy to cukier był na kartki ... Jest jeszcze sporo polskich cukrowni na rynku https://pl.wikipedia.org/wiki/Krajowa_Sp%C3%B3%C5%82ka_Cukrowa ZAKOP za pisowska propagande i nostalgią za PRL który zbankrutował ........
@Majk1989: @zwirz: ile razy można prostować podobne populistyczne brednie, jak w artykule?! W latach 90 było 78, a dzisiaj jest 18 i te 18, produkuje tyle cukru co te 78 (wykresik). W latach 90 średni przerób buraków w cukrowni wynosił w okolicach 1000 ton na dobę, a teraz 6000 i więcej. Więc już teraz widać, że większość została pozamykana, bo po prostu rozbudowa wybranych zakładów zapewniła pokrycie w przerobie dużo
@Kulek1981: @drewniana_elektroda: 40% rynku ma Polski Cukier, resztę - 3 niemieckie koncerny. Cała czwórka znacząco zmniejszyła liczbę cukrowni w ciągu ostatnich kilkunastu lat ale nie spowodowało to wcale proporcjonalnego spadku produkcji cukru - po prostu teraz jeden zakład produkuje średnio 4x więcej cukru niż wcześniej:
Nie prawda. Cukier z trzciny cukrowej produkowany jest w Ameryce południowej . I ten cukier jest tańszy i zaczął zalewać tynki UE po wprowadzeniu regulacji przez UE. Dla tego teraz UE odchodzi od polityki limitów cukrowych aby zwiększyć konkurencyjności europejskiego cukru i wyprzeć ten importowany.
Co za żałosny tekst - brak faktów, natomiast pełno insynuacji.
Cukrownia "Łubna" w Kazimierzy Wielkiej była swego czasu jednym z większych przedsiębiorstw w okolicy.
No i? Duże przedsiębiorstwa nie padają?
Niestety, "terapia szokowa" jaką zafundował Polsce plan Balcerowicza spowodowała, że ta jedna z najstarszych cukrowni w naszym kraju popadła w poważne kłopoty finansowe. Spółka miała kilkanaście milionów złotych długów. W 1997 roku doszło do ugody z wierzycielami. W zamian za umorzenie długów
@Jacolex: bo jak masz polskie to często właściciel sprzedaje i bierze kasę. Nikt nie zmusi polskich biznesmenów aby siedzieli w tym latami. Real wyprzedawał biznes i jakoś chętnych nie było. Bo wbrew pozorom to nie jest łatwa branża.
Ból dupy prawactwa, bo najwybitniejszy Polski Ekonomista z Historii tego kraju (i jeden z lepszych w historii świata) Balcerowicz zrobił totalną transformacje państwa która nie dość że skończyła się super pozytywnie to jeszcze bez żadnej krwawej rewolucji.
Duże zakłady PRL zostały wyprzedane za psi #!$%@? BO PRZYNOSIŁY STRATY. Sprzedanie ich za złotówkę to już był ogromny zysk dla państwa bo nie dość że przestały przynosić straty to jeszcze nowy właściciel był w
@KochanekAdmina: ale w propagande dobrze wchodzi to, ze balcerowicz byl zly bo #!$%@? polskie firmy xD #!$%@?, ze te firmy same sie #!$%@? i caly czas na minusie, "przynajmniej czlowiek prace mial i sie nie nameczyl, a teraz tylko niemce za bezcen pokupily i podatki u siebie z tego placa" xD
Co ty #!$%@?, właśnie po tych reformach były regiony, gdzie panowało 40% bezrobocie, żadnych perspektyw i mnóstwo ludzi zaczęło właśnie nic nie robić cały dzień, stając się żulami lub przestępcami, tragedie setek tysięcy rodzin, zakłady oddawane bez sensu za 10% ich wartości lub likwidowane mimo ich dużego potencjału.
@bolo1: bo PGRy to była praca dla pracy. Zerowe dochody, całkowite straty, należało to #!$%@?ć #!$%@?.
Gdyby nie słupek, gdyby nie poprzeczka Gdyby się nie przewrócił, byłaby rzecz wielka Gdyby to najczęstsze słowo polskie Gdyby mama miała fiuta, to by była ojcem, hej, hej…
@oniryczny: Ale zajechało Januszem z tego komentarza. Zdajesz sobie sprawę, że produkujemy dokładnie TYLE SAMO cukru przy mniejszej ilości nierentownych zakładów?
Niesamowite, że cały czas krąży ta mapka i te pisane od szablonu artykuły, polegające na wybiórczym i fałszywym interpretowaniu faktów, a nadal ludzie w to wierzą.
Komentarze (202)
najlepsze
https://pl.wikipedia.org/wiki/Krajowa_Sp%C3%B3%C5%82ka_Cukrowa
ZAKOP za pisowska propagande i nostalgią za PRL który zbankrutował ........
W latach 90 było 78, a dzisiaj jest 18 i te 18, produkuje tyle cukru co te 78 (wykresik). W latach 90 średni przerób buraków w cukrowni wynosił w okolicach 1000 ton na dobę, a teraz 6000 i więcej. Więc już teraz widać, że większość została pozamykana, bo po prostu rozbudowa wybranych zakładów zapewniła pokrycie w przerobie dużo
Produkujemy więcej cukru niż przed zamknięciem tych wszystkich cukrowni.
Zdecydowana większość to polskie cukrownie..
@drewniana_elektroda
Jw. Masz coś na poparcie podając w wątpliwość moją wypowiedź ? Google pomaga.
@Nicolai
Jw.
@bartek4222
Nie prawda. Cukier z trzciny cukrowej produkowany jest w Ameryce południowej . I ten cukier jest tańszy i zaczął zalewać tynki UE po wprowadzeniu regulacji przez UE. Dla tego teraz UE odchodzi od polityki limitów cukrowych aby zwiększyć konkurencyjności europejskiego cukru i wyprzeć ten importowany.
No i? Duże przedsiębiorstwa nie padają?
@Jacolex: Ale przecież Niemcy już byli właścicielem tej cukrowni. Więc to nie była konkurencja...
Na jakiej? Jakie to prężne polskie sieci handlowe wycięły supermarkety/hipermarkety?
Ale przecież wszędzie się konkuruje ceną. Oprócz Lidla
Duże zakłady PRL zostały wyprzedane za psi #!$%@? BO PRZYNOSIŁY STRATY. Sprzedanie ich za złotówkę to już był ogromny zysk dla państwa bo nie dość że przestały przynosić straty to jeszcze nowy właściciel był w
@bolo1: bo PGRy to była praca dla pracy. Zerowe dochody, całkowite straty, należało to #!$%@?ć #!$%@?.
@wkontakciecompl:
Gdyby nie słupek, gdyby nie poprzeczka
Gdyby się nie przewrócił, byłaby rzecz wielka
Gdyby to najczęstsze słowo polskie
Gdyby mama miała fiuta, to by była ojcem, hej, hej…
Komentarz usunięty przez moderatora
1. Załóż cukrownię;
2. Rozkręć trochę;
3. Sprzedaj Niemcom;
4. Przejdź do pkt. 1?