Wpis z mikrobloga

#js #javascript

Mirki, tak szczerze, czy jest jeszcze jakikolwiek sens używania #jquery w nowszych projektach (ie9+)? Od roku piszę tylko w vanilla JS i jak dotąd nie miałem żadnych większych problemów.
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@P0lip: Lol, zależy od aplikacji. Jak dużo operujesz na drzewie DOM to pewnie jest, $.ajax też jest wygodniejsze niż goły XMLHttpRequest. Każdemu według jego potrzeb.
  • Odpowiedz
@Ginden: Ta zbiora jest dowodem, że jQuery jest niepotrzebne :P. Nie lepiej używac transition w css lub "ręcznie" w JS - gdy nie jest kompatybline.

Do klas mam swoją biblioteczkę.

Serio idzię się przyzwyczaić, quirki znasz już potem na pamięć
  • Odpowiedz
@Ginden: Tu masz rację. Nieraz, żeby coś zrobić to trzeba iść dłuższą drogą. Z tym, że ja nie używam żadnych bibliotek, jedynie podczas tworzenia używam biblioteki do testów jednostkowych, a tak to nic.

Tylko różnica jest taka, że ja nie robię niczego na czas, bo wszystko hobbystycznie - dla nauki, więc mam czas, żeby się bawić.
  • Odpowiedz
@Marmite: Niby tak, ale jak nie potrzebujesz niczego na szybko, to nie ma sensu. Mam na myśli jakieś pluginy do jQuery, które wystarczy skonfigurować i gotowe.
  • Odpowiedz
@P0lip: Plusem jest także wygodniejsze (chaining, selektory z Sizzle, dużo szybkich metod) operowanie na DOM API, ponieważ DOM API - mimo że jest coraz lepsze - i tak zawsze będzie ssało. Kiedyś jeszcze wielkim plusem jQuery były animacje, ale to było jeszcze w średniowieczu, gdy ludzie nie mieli CSS transitions.
  • Odpowiedz
@P0lip: Chaining jest wygodny. Przez "krótkie metody" miałem na myśli to, co w DOM API realizuje się w kilku linijkach, a w jQuery w jednej - chociażby wykonywanie eventów na elementach.

• Odpowiedz