Wpis z mikrobloga

Mam malutki problem z #django, a mianowicie z rejestracją użytkowników. Sprawa byłaby prosta, gdybym nie miał dodatkowego modelu(ExtendedUser), który poszerza standardowy model o kilka potrzebnych mi pól. Problem polega na tym, że ta moja rejestracja tworzy rekordy w bazie tylko dla User, a ExtendedUser już nie. Jak to najlepiej rozgryźć, aby przy rejestracji tworzyło mi także rekordy w tabeli dla tego rozszerzonego modelu użytkownika?

#webdev
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@peterek93: To teraz nie rozumiem co chcesz uzyskać. Zapisać te same dane do ExtendedUser? Masz jakiś inny form dla Extended? Jak dla mnie to coś strasznie mieszasz ;)
  • Odpowiedz
@laki1: Mam rejestrację, w której podaje się tylko podstawowe dane i są to login, hasło, email - to wszystko jest w podstawowym modelu User. Natomiast chciałem, aby użytkownicy mieli możliwość dodawania avatarów, dlatego stworzyłem ten ExtendedUser z relacją OneToOne do User. I teraz chciałbym, aby przy rejestracji tworzyło mi również obiekt ExtendedUser z polem avatar równym 0, bo go po prostu jeszcze nie ma.
  • Odpowiedz
@peterek93: Sam sie przecież nie stworzy możesz to zrobić w widoku po form.save() dodając ExtendedUser.create(user=user), albo w formie przed return user.
  • Odpowiedz