Wpis z mikrobloga

Jak sprawdzić czy mój internet ma zmienne IP, i czy taka opcja gwarantuje moje bezpieczeństwo w sieci.

A tak na chłopski rozum. Loguje się z jednego konta na jakiś portal > resetuje router > loguje się z drugiego konta > czy administrator jest w stanie te konta powiązać?

#informatyka #sieci #komputery #pytanie #internet #networking
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Artysta89: > i czy taka opcja gwarantuje moje bezpieczeństwo w sieci.

Co przez to rozumiesz?

czy administrator jest w stanie te konta powiązać?

@Artysta89: Tak, jest wiele dróg które mogą posłużyć do identyfikacji użytkownika.
  • Odpowiedz
@Artysta89: Bez najmniejszych problemów. Po samym cache to widać jak na dłoni, oprócz tego administrator widzi Twoją przeglądarkę i jej wersję, ISP i Twoje położenie, system operacyjny, rozdzielczość Twojego ekranu itd., jeśli komuś będzie zależeć to sobie te konta powiąże.
  • Odpowiedz
@Artysta89: Zależy ci na bezpieczeństwie czy anonimowości ? Jak na tym drugim to korzystaj z TOR-a. Operator może filtrować i analizować ruch do warstwy 7 włącznie takze anonimowy nigdy nie będziesz. Pytanie czy komuś chce się to robić.
  • Odpowiedz
@Artysta89: Odpowiedź moja :

- Wejdź na myip.is i spisz adres IP. Następnie wyłącz router/urządzenie dostępowe całkowicie z prądu. Podłącz ponownie i połącz się z siecią. Jeśli adres IP jest inny znaczy, że masz dynamicznie przyznawany adres.

- Nie ma to nic wspólnego z bezpieczeństwem.

Administrator może namierzyć Cię po "ciasteczkach".
  • Odpowiedz