Wpis z mikrobloga

@fir3fly: To działa też w drugą stronę, to co nie jest jednoznaczne nie jest prawdą? Jeśli dobrze kojarzę, wszystko co nie jest matematyką, fizyką lub chemią nie jest dla Ciebie nauką
  • Odpowiedz
@Epoche: W nauce nie ma prawdy, wszystko opiera się na wierze. Gdyby było jak w cytacie, to nie istniałyby dyskusje naukowe, bo wszystko przecież jest prawdą, skoro są na to argumenty. Otóż nie.
  • Odpowiedz
@Kaethax: Czyli teoria że w powietrzu, w ziemskiej atmosferze znajduje sie tlen mając dowody z licznych badań tylko wierzymy że tak jest? A jak ktoś nie wierzy to tlenu nie ma?

W nauce nie ma prawdy

A gdzieś zatem jest?
  • Odpowiedz
@Kaethax: No właśnie to nie jest takie proste. Bo są teorie poparte dowodami jak na przykład ta że dziecko rodzi się z zapłodnienia komórki przez plemnik. Nawet uznając, może i słusznie, że nigdy nie mamy 100% pewności to jednak jesteśmy co do tego w zasadzie pewni. (to tlyko gra słów takich jak pewność wiara itp).

A inne teorie że np kable komputerowe plączą mi krasnoludki w nocy nie są poparte
  • Odpowiedz
@Epoche: wiem, tu chodzi o te 100%, którego tak naprawdę nigdy, nigdy nie mamy. Bo nie wiesz czy przypadkiem nie zwariowałeś :P. Tak czy siak, w nauce bardzo często nie ma prawdy. Są teorie, które coś lepiej obrazują, a inne gorzej. Przypomnieć wystarczy słynny bój Einsteina z Bohrem i innymi takimi.
  • Odpowiedz
@Kaethax: Nauka polega na dążeniu do prawdy i badaniu jej. Polega na prostej idei polegającej na segregowaniu faktów na: teorie - te wysoce prawdopodobne i zweryfikowane oraz hipotezy - te niepotwierdzone. Ewentualnie jest jeszcze kategoria bullshit - należą do niej te fakty, które nie tylko nie są niepotwierdzone, ale też są same w sobie sprzeczne albo przeczą wielu innym, wcześniej potwierdzonym. I jeszcze jedno ważne: potwierdzanie faktów polega na wyciągnięciu
  • Odpowiedz
@extern-int: Ja jestem biotechnologiem, chociaż bardziej pasuje termin biolog molekularny. Jeszcze nie mówiłem nikomu czym jest nauka ;). Przypomnę tylko, że filozofia czy lingwistyka też jest nauką.

Niemniej, beka z cytatu, bo w nauce bywa tak, że nie wiadomo czym jest prawda. Wybieramy model, który blisko oddaje rzeczywistość i na nim się opieramy. Wiemy jednocześnie, że nie jest w 100% prawdziwy, czyli idealny, a jedynie oddaje generalną zasadę. Coś
  • Odpowiedz
@Kaethax: Filozofia formalnie nie jest nauką, nie spełnia definicji nauki. Lingwistyka pojmowana jako odłam matematyki jest. Prawdę jako taką ciężko zdefiniować. Obecnie najczęściej definiuje się ją w praktyczny sposób: prawdą jest to co daje przywidywania, które się potwierdzają.
  • Odpowiedz