Wpis z mikrobloga

@Mescuda2: w skrócie jesteśmy potomkami wyżu demograficznego, przez rosnący niż demograficzny sytuacja się już powoli normuje i coraz więcej osób dziedziczy liczne mieszkania
  • Odpowiedz
@Kreation: Coraz więcej - czytaj NIE JA K---A JEGO MAĆ. Najgorsze jest to, że moja matka (ojca w moim życiu nie ma od dawna więc jego linia krwi jest dla mnie niedostępna) ma 3 rodzeństwa. Ona jest najstarsza. Rodzeństwo prowadzi zajebiście dochodowy biznes, no ale się pokłócili i moja matka od nich odeszła 15 lat temu, aby pójść robić za najniższą krajową z dwójką niepełnoletnich dzieci na karku i masą
  • Odpowiedz
@Mescuda2: U nas każdą działkę dziadek dzielił na wszystkie dzieci w myśl zasady: "tu są dobre ziemniaki, a tu coś tam, a tam trawa dobrze rośnie, żeby każdy miał coś" i ostatecznie wyszło tak, że nikt już nic nie uprawia (ziemia i tak jest tragiczna w naszym regionie), część się rozjechała w ogóle, a reszta co została ma działki tak poszatkowane, że żeby zrobić jedną konkretną, budowlaną to trzeba się
  • Odpowiedz
@Mescuda2: a co byś chciał odziedziczyć, skoro większość z nas jest potomkami chłopów i roboli, którzy żyli żeby przeżyć. Stary dom na zadupiu, albo pozakładowe mieszkanie to max czego mogli się dorobić.
  • Odpowiedz
większość z nas jest potomkami chłopów i roboli,

@Andzejuk:

Nie o to. Imprezy typu potop szwedzki, dwie wojny światowe i rozkułaczanie/wywłaszczanie skutecznie zerowało ludzkie majątki, przez podwórko co jakiś czas głodni ruscy żołnierze przewalają a do tego komunizm!
Tych problemów nie miały w większości kraje europejskie.
  • Odpowiedz
@Mescuda2: komuna się skończyła ledwo 37 lat temu to co ty chcesz dzielić? No i weź pod uwagę, że dzietność była kiedyś 2 razy wyższa niż teraz, więc praktycznie każdy miał rodzeństwo - jakikolwiek majątek trzeba było dzielić.
  • Odpowiedz
skoro większość z nas jest potomkami chłopów i roboli, którzy żyli żeby przeżyć

@Andzejuk: no na zachodzie tez tak jest, nie jesteśmy unikatem w skali świata. Większość niemców francuzów czy brytyjczyków to potomkowie chłopów i roboli bo chłopi to też często byli robole, właściciele ziemscy to był promil wszystkich mieszkańców wsi, większość to byli jacyś parobkowie i pracownicy najemni.
To nie w tym jest problem.
  • Odpowiedz
Imprezy typu potop szwedzki, dwie wojny światowe

@CzarnyPiotrus: no nie miały wcale, cała belgia zajęta i złupiona dwa razy przez niemców czy niderlandy wcale się nie wydarzyły, gospodarka rabunkowa rzeszy na francji też się nie wydarzyła. Oczywiście takie rzeczy też są problemem ale to nie jest jedyna przyczyna.
  • Odpowiedz